Arra lennék kíváncsi, hogy tud-e valaki abban segíteni, hogy hogyan kell belőni a 16.04-es Ubuntu AMD driver-ét, hogy jól működjön vele az ATI Radeon HD 5570-es videókártyám. Ugyanis alapból a kép mind a négy oldala lelóg a TV-ről, HDMI-n keresztül.
AMD videokártya belövése Ubuntu 16.04-en
A beállításokat kellene megnézni. A te videókártyád zárt támogatása már megszűnt, egyébként meg a korábbi zárt driver is. A tiédhez már csak a nyílt driver van. Felbontás, elsődleges-másodlagos monitor, tükrözés, ...
Ha nincs zárt driver támogatásod, az az egyetlen lehetőséged https://wiki.archlinux.org/index.php/AMDGPU
Silent_BobNe írj butaságot. Az AMDGPU csak a GCN szériát támogatja (fogja támogatni).
lev258Az AMDGPU butaság, de a konfigfájl, amivel játszania kell, az nem.
Silent_BobSection "Screen" Identifier "Screen0" Device "Card0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 # Should not change from '24' Modes "1280x1024" "2048x1536" ## 1st value=default resolution, 2nd=maximum. Virtual 1664 1200 ## (x+64, y) to workaround potential OGL rect. artifacts/ EndSubSection ## fixed in Catalyst 9.8 Elvileg így néz ki a beállítás, tehát a subsection alatt tudja ledefiniálni pl. a Screen1 felbontását. Zárt driver nélkül csak a X11 mappában lévő konfigfájl szerkesztése marad. A paramétereket ATI kártya hiányában neki kell kisakkozni empirikus úton
Silent_BobA Kijelzők menüben vagy xrandr segítségével nem megoldható?
lev258De, de jobb, ha úgy kapom az asztalt
Sehogy. A 16.04-hez csak a nyílt meghajtót lehet telepíteni. Töröld az Ubuntu 16.04-et, és rakd fel helyette az Ubuntu 14.04-et, arra még lehet telepíteni a zárt meghajtót.
A TV-n nem állítható?
ariszloOtt a pont! Egyszerűbb és hatékonyabb, mint xorg -ot túrni
Silent_BobHa ilyen tanácsot adtok, érdemes lenne precízebben fogalmazni. Nem mindegyik 14.04-gyel fog működni. Az alverzió igen lényeges.
lev25814.04.1 -re gondolsz? Egyébként ha megmarad a 14.04.1 -nél, és nem dist-upgrade -el, csak upgrade -el, akkor az új csomagok nem fognak visítani? Mert ilyet még nem próbáltam. Ha kompatibilis marad, akkor jobb ez az LTS dolog az Ubuntunál, mint gondoltam.
A TV-n kell keresni a megoldást valószínűleg. Pontosan nem tudom megmondani adott TV-n hol van, de szét kell nézni a TV beállításaiban. Volt hasonló problémám és nem a Linux túrása hozta meg a megoldást, hanem a TV állítása.
zz7Csak megerősíteni tudom én is! A Tv képarányát kell automatikus méretezésűre állítani az általában megoldja ha nem még mindig lehet próbálkozni más képaránnyal. Nekem az Odroidom esküszik rá hogy 1920x1080 a kimenete mégis 16:9-en alul felül kilógott.
Sajnos nem minden tv-n lehet ezt állítani, itthon az egyik tv belövi a helyes kép méretet, a másik sajnos nem. 16.04 előtti kiadásokban a zárt meghajtó /fglrx/ még támogatott volt, és könnyen lehetett orvosolni a hibát: "sudo aticonfig --set-pcs-val=MCIL,DigitalHDTVDefaultUnderscan,0"- itt ugye a "0" helyére beírtad a neked megfelelő érteket és annyival húzta össze a képet. Nálunk készüléktől függően ez a szám 3 vagy 4 volt. Ugye nemrég kiadásra került AMD GPU-PRO hibrid linux driver, de én nem találtam ehhez hasonló funkciókat, de ha rosszul tudom engem is nagyon érdekelne a megoldás.
Sziasztok! Nekem is hasonló kártyám van és arra jutottam, hogy "http://support.amd.com/en-us/kb-articles/Pages/AMDGPU-PRO-Install.aspx" ez alapján valahogy működnie kellene a dolognak. Amikor a procedúra végig megy és bejelentkeznék, már alapból a bejelentkező képernyő valami nagyon rossz felbontással jön be, utána az Unity nem is tudom, hogy indul-e, vagy csak annyira lelóg a széle a monitorról, hogy nem tudok egérrel utána menni. Csak a háttérkép látszik, se az indító, se a felső sáv. Terminált tudok indítani. Lehet valamit kezdeni ezzel? Feltettem a 14.04.5-öt, ott a telpítés után az nem enged bejelentkezni sem.