Sziasztok!
Alapvető problémáim lennének! Csak most ismerkedem a Linuxal, azon belül is ubuntu 9.04-et raktam föl tegnap. Tehát ennyire kezdő vagyok! Ezért a kérdéseim is elég primitívnek tűnhetnek számotokra, ezért már lehet, hogy ezerszer megtárgyaltátok, de mindig akadnak kezdők akiknek jól jöhet, ha újra átrágjuk az általam felvetődött problémákat.
Szóval első nagy gondom az volna, hogy a monitornak nem tudom a frissítési frekvenciáját 100 Hz-re állítani. Vagy talán nem is kell? A jelenlegi beállítás 85 Hz 1152x864-es felbontáson. 1024x768-ast is próbáltam, de elnagyolta a megjelenítést, és ekkor sem ment 85Hz fölé. Bár telepítéskor az ubi 1280x960-ast állított be magának. Ekkor a betűk már elég aprók voltak és a frekvencia a 85 sem érte el-majd ki folyt a szemem-. A monitor egy samtron 96b crt, 19". Nem mai darab, de hát ez van. Ezért is gondoltam, hogy vmi drivert kellene feltenni vhonan!? Gondolom a monitor cdje szóba sem jöhet, mert ugye csak windowst támogatja. Egyébkén a kijelző beállításai menüpontban nem ismeri fel a monitort. Ha az ubi tudná, hogy milyen monitrt kell kezelnie, talán jobban testre tudnám szabni a beállításokat. Vagy talán a videokártyánál kell vmit beállítani? (nvidia g force 7300gs) Tehát összefoglalva: hogy tudom a kijelző megjelenítését jobban testre szabni, mint amit beállításként felkínál ubi alatt?
A második buta kérdésem, hogy nem kell semmiféle drivert telepíteni az ubuntu feltelepítését követően, ugye? gondolok itt vidikártyara alaplapra stb. Az ubuntu felismeri, és megteszi ezeket a beállításokat a telepítés alatt- ha jól tudom-.
A harmadik kérdésem: a gépemben két vinyó dolgozik. Úgy épül fel a rendszer, hogy az egyik vinyón csak win xp fut, a másikon van csak a Linux. Sok "hozzáértő" használja a gépemet. Biztonsági okok miatt gondoltam, hogy így építem fel a rendszert. A kérdésem az lenne, hogy a kettő oprendszer között nem e tudnék váltogatni anélkül, hogy a gépet állandóan újra kellene indítgatni? Továbbá, hogy tudok-e a két vinyó között műveleteket végezni, másolni stb.? Mert úgy látom, hogy az xp- ről abszolute eltűnt a Linuxos merevlemez, nem látja. Vagy vmi beállításokat kell eszközölni windows alatt is? A linux irányából ezt a kérdést még nem vizsgáltam.
A válaszotokat előre is köszönöm! És ha lehetne egy kérésem akkor szájbarágósan válaszoljátok már meg a kérdéseimet tekintettel egy kezdőre!
Köszönöm!!!