Megoldottam, csak azért teszem fel ide, hátha más is ebben a cipőben jár. A probléma a következő. A felfüggesztés / hibernálás után, illetve az első hibernálás / felfüggesztés után újraindításkor is, nem működik a billentyűzet megfelelően. Folyamatosan
^[[M^[[M^[[M^[[M
illetve
[M[M[M[M
jeleket ír a konzolra. GDM alól sokadszorra épp be lehet jelentkezni, de nem működik rendesen a billentyűzet ekkor sem. Pl. ha lenyomva tartod valamelyik billentyűt, akkor csak egy betűt ír.
A kern.log szerint ez a hiba (sokszor bejegyezve):
Jun 19 10:11:20 dome kernel: [ 71.657636] atkbd.c: Unknown key pressed (translated set 2, code 0x6f on isa0060/serio0).
Jun 19 10:11:20 dome kernel: [ 71.657646] atkbd.c: Use 'setkeycodes 6f < keycode>' to make it known.
ill.
Jun 19 10:22:28 dome kernel: [ 48.895261] atkbd.c: Unknown key released (translated set 2, code 0xe0 on isa0060/serio0).
Jun 19 10:22:28 dome kernel: [ 48.895367] atkbd.c: Use 'setkeycodes e060 < keycode>' to make it known.
Azt gondoltam, hogy ez az a
bug lesz, ami ismert Ubuntu alatt, hogy felfüggesztés után hülyéskedik a billentyűzet. Ez legrosszabb esetben újraindítással orvosolható. Sajnos ez a probléma nem az volt, mert újraindítás után is csinálta. A géphez adott Knoppix live dvd-vel is próbáltam, a probléma ugyanaz volt. Ez a probléma igen nehézzé tette a bejelentkezést is, konzolon lehetetlen volt, gdm-ről meg sokadszorra jött össze.
Ideiglenesen lehetett azt csinálni, amit a kern.log javasolt, de a végső megoldás meglepően egyszerű volt: ki kell venni az akkumulátort, én a biztonság kedvéért ekkor megnyomtam a bekapcsoló gombot csak a rituálé kedvéért, vagy hogy az esetleg kószáló elektronokat távozásra bírjam. Ezután akku vissza, probléma megoldva.
Nem tudom, hogy a felfüggesztés / hibernálás válthatja-e ki ezt a hibát. Tény, hogy egy hibernálásból történő indítás után jelentkezett először ez a hiba, és az utána történő újraindításkor nem szűnt meg.
Ha van ötletetek, hogy ezt mi okozhatja? Nem tudom, hogy Ubuntu / kernel bug, amennyiben a knoppixnál ugynaz a probléma, vagy hardware. A nagyából 100-as nagyságrendű hibernálás szám közül egyszer fordult elő, nem rendszeres dologról van szó.