Sziasztok!
Egy Toshiba Satellite Pro L300 24P laptopon linuxot használok. Először Ubuntut telepítettem, de azzal nem működött a hibernálás, a felfüggesztésből meg nem jött vissza a rendszer, frissítések telepítése után se. (Ubuntu 8.04, 8.10, 9.04-et próbáltam, mindegyikkel ugyanaz a helyzet). Így az openSuse 11.1-et telepítettem Gnome felülettel, minden működik azonnal, kivéve az Fn gombok. A jack dugók melletti hangerőszabályozó, az Fn+Esc (némítás), az Fn+F3 (felfüggesztés) alapból mennek, de pl az Fn+F6 F7 nem megy (ez állítja a fényerőt).
Egyszer azonban, mikor felébresztettem a gépet felfüggesztésből, észrevettem, hogy működik a fényerő-állítás az Fn gombokkal. Hát mondom mitől lehet ez, megnéztem a felfüggesztés naplóját. Ebben a fájlban (/var/log/pm-suspend.log) találtam egy érdekes sort:
kernel command line: 'root=/dev/disk/by-id/ata-WDC_WD1600BEVS-26VAT0_WD-WXE309A53805-part2 resume=/dev/disk/by-id/ata-WDC_WD1600BEVS-26VAT0_WD-WXE309A53805-part1 splash=silent vga=0x317 acpi_osi=Linux'
Ebből engem a végén található acpi_osi=Linux érdekel. Itt már olvastam a problémáról, miszerint a boot sorhoz ezt az opciót hozzáadva működik a ventillátor-kontroll, az Fn gombok, meg még nem tudom mi, de csak egy darabig utána nem. Én is megpróbáltam ezt, de nem működtek a dolgok, megint csak egy felfüggesztés után.
A gépet egyébként operációs rendszer nélkül kaptam, így nem tudom, hogy egy Windows hogy működik rajta. Bár a Toshiba bevallottan a Windowst preferálja, sajnos már nem tudok windowst telepíteni, mivel én hülye, mikor láttam, hogy a Suse a legkevésbé rossz megoldás, felhúztam rá minden fájlomat (ami kb 30 GiB), a biztonsági mentésre így nincs lehetőségem.
Van valakinek valamilyen ötlete, hogy ez miért lehet?