Az első benyomásom rendkívül pozitív volt. A megjelenő új bejelentkező felület kifejezetten tetszik, az előző verziónál valami ilyesmit kerestem. Engem teljesen megfogott.
Kicsit gyönyörködtem benne, aztán nosza rajta, hatalmas izgalmakkal bejelentkezés a rendszerbe: Klikk-klikk-klikk, mondom klikk-klikk-klikk, semmi. Hoppá. Valami nem stimmel. Aham, nincs tuch pad. Ez érdekes. No nem baj, akkor billentyűzzünk, gondoltam majd bejelentkezés után biztos lesz vmi erre vonatkozó info. Nem volt. Próbáltam a laptopon ki-be kapcsolgatni a tuch pad-ot, de nem sok sikerrel.
Az awm természetesen elszállt, de ezt már megszoktam az előző upgrade-knél. Nem támogatott, nem baj.
Majd tovább nézegetem a rendszert és feltűnik vami nagyon érdekes. Túl nagy a csönd. Gyanús. És igen, kis próbálkozás után kénytelen voltam belátni, h nincs hang. Intel ICH8. Tényleg ennyire ritka darab lenne, h ne legyen támogatva? Az előzőekben még bent volt. Megnézem hát lspci -al, vajh mit lát.
Ott van. Érdekes.
Nem baj, gondoltam biztos van rá megoldás, bedugom hát a jól megszolgált HUAWEI 320-as Pannon-os mobilnetem és utánanézek... gondoltam.
Bedugtam, csatlakoztam, de nincs net. Mi lehet a gond? Tűnődtem egy kicsit, majd a kb 40-edig próbálkozásra és számos újraindítás után végre nem írta ki a networ manager, h nincs jogom, miután beírtam a kódot és sikerült átszerkeszteni a beállításokat és lőn lett net.
Sosem fogom elfelejteni, h hogyan is kell ezt csinálni, mert a rendszer nem hagyja: minden bekapcsoláskor újra meg kell csinálni, hiába minden próbálkozás.
Ez legyen jelenleg a legkevesebb.
Hogy hova tűnt a hang, a tuch pad, talán sosem fog kiderülni. Utánanéztem itt is, máshol is, mindenhol vannak próbálkozások, de sajnos nem működnek. Egyenlőre.
Sebaj, biztosan lesz javítása, elvégre ez egy ilyen rendszer.
AMI VISZONT ÜBER GÁZ:
Dist-upgrade közben kb 10-szer megkérdezte, felülírhatja e a grub-os menüt. Természetesen NEM, NEM SOHA!
Úgy látszik nem értette a kicsike. Úgy eltűnt ez előző kernel, a recovery mode és a BSD a grub-ból, ahogy illik. A bejegyzés ott van, de not found.
Azt hiszem lesz munkám, mire újra beállítgatom magamnak az új rendszert, mivel visszaállni az előzőre sajnos már nem tudok. Remélem a fejlesztő csapat is belehúz egy kicsit, bár tudom, h ők sosem pihennek.
Összegezve ez a rendszer jelenleg (hangsúlyozva) kicsit Vista feeling nekem. Sorolom mindkettő előnyeit:
- Szép.
(Fontos a felsorolás végén a pont!)
U.i.: Most egy kávézóban ülök és egerezek. Tök gáz. Hogy meddig maradok még, azt senki sem tudja, mert nem jelzi a laptop akkumulátor töltöttségét.