Sziasztok!
Friss Ubuntu használó vagyok. Nekifogtam az itthon szervernek használt gépem linuxosításának. :) A legtöbb akadályt eddig sikerült abszolválnom, ám most egy igen idegesítő probléma fogott ki rajtam. Szeretném a gépet távolról kezelni. Utána is nézegettem, némi próbálkozás után végre sikerül is elérnem a gépet, mind kívülről, mind hálózaton belülről dyndns-el.. nagy az öröm. Ám most jön a csavar. Több klienssel is próbálkoztam már (VNC Viewer, Terminals 1.8b ...), ám mindegyik alatt az a probléma jelentkezik, hogy a megjelent terminál ablakon nem tudok dolgozni. Látom a hátteret az asztalt, mindent, de semmilyen kattintásomra nem reagál. Illetve helyesbítve ha szerver saját monitorát nézem, minden kattintásom végrehajtódik, minden billentyűleütés érvényes, csak a terminálásra használt kliensen ezek nem jelenítődnek meg! Elve Windows felhasználóként kicsit szokatlan, hogy a szerveren látszódik a munkafolyamat, és csak belekontárkodok messziről. :) Beállításokban keresendő a hiba? Találkoztatok már hasonlóval?
Illetve még egy kérdés, ugye Windows alatt az ember elindítja a gépet, feláll a rendszer, onnantól kezdve lehet rá remote desktopolni. Linux alatt azt tapasztaltam, hogy kizárólag miután bejelentkeztem (sajátkezüleg a szerveren) utána vagyok képes csak rácsatlakozni. Mit kell beállítanom, hogy a gép elindítása után azonnal elérhető legyen?
Előre is köszönöm a tanácsokat!