Mint azt a köpönyeges bejegyzésemben írtam, egy ideje a python programnyelvet próbálom elsajátítani. Mivel is kezdhettem volna szórakoztatóbban, mint egy játékprogram készítésével :)
Az egyik számomra legszórakoztatóbb "filléres" játék a winen is jól ismert Aknakereső, vagy az angolosabb nevén MineSweeper (mine=akna). Ezt a témát akartam meglovagolni, de úgy, hogy olyan legyen a végeredmény, amilyen még nincs. Sok guglizás és még több töprengés után összeállt a fejemben a játék elve, és nekiálltam elkészíteni. Mivel a köpönyeg csomagom itt az ubuntu.hu közösségben számomra pozitív visszajelzést kapott, úgy gondoltam ez is tetszeni fog a többségnek...
Az elején még nem tudtam, mi lesz a neve, de nulla python tudással felvértezve nem is ez tünt a legégetőbb kérdésnek :D. Hosszú kutakodás után a pygame programkönyvtárra esett a választásom ami bár gyalázatosan dokumentált - igaz a dokumentáció kellően részletes, csak kezdőként használhatatlan - mégis egyszerűnek tűnt a neten található tutorialok és meglévő programok alapján. Hát nem volt az :D de kb. 2 hónap után megszületett a végeredmény. A játék grafikája 99%-ban saját kreálmány, és mivel nem vagyok "artist" nem üti meg a kereskedelmi színvonalat, de azért játszható marad, a hangok pedig 90%-ban nyílt hangprojektekből származnak, csak kicsit testre szabtam őket.
A játékocska végleges neve Mine Escape ami egy kicsit angolos szójáték is, mivel a mine éppúgy jelent aknát, mint bányát.
Elkészítettem belőle egy karmichoz való csomagot is, amit a ppa tárolómban elérhetővé is tettem (a ppa tárolóm felvételéhez nézd át a köpönyeges bejegyzésemben írtakat), telepítése:
sudo apt-get install minescape paranccsal terminálból, vagy használd a synapticot ízlésed szerint.
Indítása terminálból a minescape paranccsal, vagy a menüből a bomba alakú ikonjára kattintva tehető meg (elvileg a Játékok menübe be kell raknia magát, de néha nem jelenik meg, erre még nincs ötletem :( )
A játék angol nyelvű, lévén közzé lett téve a neten, ha nem tudsz angolul, olvasd el a lenti ismertetőt.
Rövid ismertető
A játékban egy kétségbeesett emberkét (Barney) kell kivezetni egy elaknásított bányarendszerből. Hasonlóan a normál aknakeresőhöz, Barney súgásként a mellette levő mezőkben megkapja szám formájában, hogy azon mező mellett hány akna található, ezenkívül hasznos eszközökkel rendelkezik, amikkel felveheti a küzdelmet a "gonosz" bombák ellen: jelölő zászlókkal, dobósúlyokkal, és ásórobotokkal (a játék szintjétől függően).
Képek:
főmenü
játékból 1
játékból 2
Irányítás:
A játék csak billentyűzettel vezérelhető, nem raktam bele egérkezelést (a menübe sem!), a menüben fel-le gombok, és enter a kiválasztás. A játékon belül Barney-t a nyilakkal tudod mozgatni, a cél az, hogy elérd a kijáratot (EXIT) mielőtt letelik az idő.
Zászlót az F-gombbal tudsz kihelyezni, úgy hogy az F megnyomása után valamelyik nyíl billentyűvel jelzed, hogy Barney-tól milyen irányba kívánod lerakni a zászlót. Ha aknára sikerült tenni, akkor 5 pontot kapsz.
A dobósúlyt a D-gommbal tudod aktiválni, majd utána nyíl, hasonlóképpen a zászlókirakásához.
Az ásórobotot a B gomb megnyomásával tudod indítani, de csak abban az esetben, ha a legalsó, aknamentes sorban tartózkodsz. A robot addig ás, amíg aknának, vagy falnak nem ütközik. Ha szerencséd van, egészen a szemközti falig fog ásni ;)
A játék egy tízes rekordlistát is tárol :) jó szórakozást kívánok hozzá. Észrevételeket, hibákat itt hozzászólásként is lehet jelenteni, vagy a sipiatt@gmail.com email címre küldve.