Szia!
Hasonló cipőben járok, mint Te. Folyamatosan rám tör az érzés, felteszem, beállítgatom, aztán valamit "elcseszerintek", újrarakom, megint beállítom, de már igyekszem elkerülni a az újbóli telepítés előtti "hibás" lépés megtételét.
El is voltam egy darabig gond nélkül az Ubuntu-val, egyedül a játékok teljes körű támogatása hiányzik belőle, ezért volt fent mellette egy Win 7 is.
Alaplapcserés lett a gépem (nem a dual-boot vagy a linux miatt!!!), és mielőtt meghozta a futár, szóltak a szervízből, hogy mielőtt nekiállok használni, nem ártana neki, ha újraraknám az egész rendszert. Dilemmáztam, hogy legyen-e továbbra is dual-boot, vagy csak simán Ubuntu (főleg miután meg tudtam oldani a TV-kártya működését is). Végül a helyzet az lett, hogy csináltam ugyan partíciót az Ubinak a Win7-es "/home" partíciómból a beépített lemezkezelővel (kötet zsugorításával), de mivel kellett a hely, ezért még mielőtt telepítettem volna az Ubuntut, visszacsatoltam.
Így most csak Win7 van a gépemen, a hely újra szabad neki. Erősen gondolkodom, hogy feltegyem-e, de most már nem a játékok "tartanak vissza": egyszerűen nem tudok dönteni! :)
Mielőtt elvitték a gépet, már akkor szemezgettem a Kubuntuval, párszor fent is volt a gépen. Az Ubuntu után elég furcsa volt a használata, főleg azért, mert Ubuntu előtt semmiféle Linux-ot nem használtam "ilyen szinten", ahogyan az Ubuntut kezdtem el komolyan "kezelgetni".
Most tehát itt tartok. Feltenném, mert nagyon jó, sőt jobb is mint a Win7 (a játékok támogatásától eltekintek, mivel úgyis konzolt fogok venni, ezt már a feleségemmel is letárgyaltuk :D ), és jobban tetszik, mint a sima Ubuntu.
Nem akartam "leOFF-olni" a témádat, csak arra akartam rávilágítani, hogy nem csak te vagy egyedül, aki használná, de valamiért még mindig nem teszi. A szokás/megszokás hatalma, hogy "nehéz szabadulni" a Microsoft dolgoktól.
Én csak azt tudom mondani, hogy ha nehézségek árán is, de válts. Idővel rá fogsz jönni, hogy jó döntés volt.
És, hogy ne úgy jöjjön ki, hogy "bort iszok, de vizet prédikálok", biztosíthatlak (persze ha egyáltalán számít valamennyire is a szavam), hogy ahogyan megoldódik a játékok kérdése (pl.: veszek konzolt), már én is csak (K)Ubuntut fogok használni!
15 évnyi kizárólag M$ termékek (DOS/Win 3.1/95/98/XP/Vista/7/M$ Office XP/Office 2003/Office 2007) használata után...
Remélem tudtam "segíteni" a döntésben...
üdv,
Jenő