CsongiSzia!
Nem akarok az Ubuntu ellen beszélni. Javaslom, hogy próbáld még ki a Kiwi Linuxot, a Linux Mint 7-et vagy 8-at, az openSUSE 11.2-t, a Fedora 12-t és a Mandriva One 2010-et is. Én Ubuntuval kezdtem, dual-boot rendszert csináltam Win 7 alatt, tehát indításkor tudtam választani. Amikor már kicsit jobban ment, akkor megnéztem a Kubuntut is, később pedig az összes többit, amit említettem, kivéve a Kiwi-t és a Linux Mint 7-et, mert az tegnap este ajánlották.
15 év Win használat után elég kemény volt, a TV kártyám beüzemelése több napi fórum olvasgatás és rendszerbeállítás után sikerült. Nem adtam fel. Most akarom megcsinálni a gépemet, hogy a fő rendszer egy Linux legyen (hogy melyik azt még nem tudom), és mellette marad egy XP is, de az kizárólag csak játékokra, a telefonom szoftverfrissítésére, youtube letöltésre és videók mobilra konvertálása miatt marad meg.
Amúgy ha jól olvastam több helyen, akkor az eeePC-kre van kifejezetten optimalizált Ubuntu, eeebuntu néven. Esetleg próbáld ki ezt is.
Mivel kezdő vagy hozzám hasonlóan, próbálj ki más rendszereket is. Én elég sokáig használtam az Ubuntut ahhoz, hogy egy másik disztribúció használata kb olyan lesz nekem, mintha éppen most ismerkednék a linuxal. Annyira talán nem is, de azért más rendszerek máshogy oldanak meg dolgokat, amiket az Ubuntu után szokni kell.
A Kiwi-t írták nekem tegnap, illetve a Mandriva One 2010-et kérdezték, hogy miért is nem tetszik. Mindkettőt megnézem újra, ki tudja mi lesz a vége...
Az openSUSE nekem alapból látta a TV-kártyát, csak a szükséges "v4l-dvb" csomagot kellett feltennem ahhoz, hogy tudjam is nézni. Az egy nagyon-nagyon profi rendszer, de számomra még túl bonyolult.
A Linux Mint 8 és a Kiwi 9.04 is Ubuntu alapú, előbbiben a 9.10, utóbbiban a 9.04 az alap, amire építkezik.
Nem akarlak eltántorítani az Ubuntu irányából, csak azt írom, amit nekem is írtak. Próbálj ki minél többet Live formában, amelyik tetszik, azt használd "éles rendszerként", aztán mikor már többet tudsz, úgy értem, hogy mi hogyan működik, stb., akkor már könnyebben tudsz dönteni. Én is sok mindent kipróbáltam, mégsem tudok dönteni, főleg mivel tegnap is ajánlottak megint 2 disztrót. De mivel párat már ismerek, tudom szűkíteni a kört. A végén úgyis csak 1 maradhat... :D
Sok sikert!