Ubuntu 10.04 esetében a hivatalos tárolóból telepített texlive csomagoknál a régi jó megszokott
pdflatex .\dokumentum.tex parancsra a terminál a következő üzenetet dobja:
This is pdfTeX, Version 3.1415926-1.40.10 (TeX Live 2009/Debian)
restricted \write18 enabled.
---! /home/bg/.texmf-var/web2c/pdftex/pdflatex.fmt doesn't match pdftex.pool
(Fatal format file error; I'm stymied)
További érdekesség, hogy a sudo texconfig használatánál több menünél egy felirat fogad, ami körülbelül arról tájékoztat, hogy ez a program már nem támogatott és inkább kézzel piszkáljam az engem érdeklő konfigurációs fájlokat (ezt most miért kellett?), így már azt sem tudom, hogyan tudnám ezt megcsinálni: http://blog.glanthor.hu/2007/05/latex-ubuntu.html
A hibás pdflatex.fmt-re több angol nyelvű fórumon is panaszkodnak. Lehetséges megoldás lenne a ctan.org-ról letölteni egy 1,4 Gb-os iso állományt, de a limitált mobil internetem miatt ezt a megoldást kerülném.
VBox alatt akartam egy 9.04-et telepíteni, de a számítógépem adta korlátok miatt alig döcögött a virtuális rendszer telepítése és a merevlemezemen se fér el egy második teljes értékű Ubuntu, amit kizárólag a LaTeX miatt telepítenék.
Kérdés: Hogyan lehetne 10.04 alatt a pdflatex parancsot a legegyszerűbben munkára bírni és hogyan lehetne a texconfig-ot újra használni?