Már sok érdekes notebook ment át a kezem alatt különféle hardverproblémákkal, amiket a Linux automatikusan nem, vagy csak részben tudott kezelni.
Nemrégen jutottam hozzá egy Fujitsu V6555 notebook-hoz. Tisztában vagyok vele, hogy ez a típus hihetetlenül sok variációban napvilágot látott. Össze sem lehetne számolni hány- és hány konfiguráció fut ugyanezen típus alatt.
A probléma az, hogy amikor a telepítőlemezt behelyezem a gépbe, hogy induljon róla a telepítés. Rendesen jó felbontással, szépen megjelenik a lila háttérkép és az egérmutató, de amikor megjelenne a nyelvválasztó ablak az ablak helyén csak egy szürke (ablak színű) téglalap jelenik meg. Vak billentyűparancsokra nem reagál, de az egérmutató hibátlanul működik. Nem tudom a telepítést elkezdeni sem.
Próbálkoztam alternatív UBUNTU 10.04-es telepítőlemezekkel, de nem vezetett célra olyan értelemben, hogy a grafikából bármi használhatóbb megjelenne. Alternatív telepítés esetén a telepítés rendben lezajlik, de a rendszer betöltődése után mindig csak a háttér és az egérmutató jelenik meg, de az tökéletesen. Ugyanakkor panelek, ablakok nem.
Próbálkoznék olyan megoldással is, hogy karakteres felületen utána állítani a video-t, de lövésem sincs, hogy milyen beállításokat kellene alkalmazni, mikor a videokártyának paramétereit sem tudni igazán. Annyi biztos, hogy nVidia, de ennél részletesebb típust nem tudtam kideríteni. Egy másik ilyen gépben, aminek szint úgy Fujitsu V6555 a típusa kicsit más felszereléssel, de gyaníthatóan ugyan olyan videó kártyával meg minden hiba nélkül felmegy az UBUNTU 10.04 és kiválóan működik minden a gyors gomboktól a WiFi-n, Bluetooth-on keresztül a Webkameráig.
Fórumokon nem írnak semmi hasonlót, sőt gyakorlatilag egyáltalán semmit sem, mintha nem lenne gond ezzel a géppel UBUNTU 10.04-et futtatva.
Utólag megjegyezném, hogy a gép hibája kizárható, mert Windows XP-vel, VISTA-val és 7-el driver ellenében működik.
Segítségeteket előre is köszönöm!