Arra lennék kíváncsi, hogy mi a számottevő különbség az ubuntu dvd-s és a linux mint változatok között? Ugyanis a mint is tartalmaz előre telepített kodekeket (mp3, avi, flash...), a dvd-s ubuntu is, de mivel több vagy kevesebb egyik-másik? A mint is tartalmaz különböző drivereket? Illetve a mint tartalmaz wine-t? Köszönöm.
A Linux Mint alapvetően egy másik disztribúció, persze többnyire Ubuntura épül (néha nem). A Mint saját szoftverösszeállítással, menüvel, beállításokkal operál, a DVD-s Ubuntu csak a codecekben és a támogatott nyelvekben különbözik (tudtommal) a CD-s verziótól.
Nekem jobban bejön a Mint, de tulajdonképpen majdnem mindegy, szerintem leginkább izlés dolga. A legnagyobb különbség a restricted extras, ami a Mintben alapból telepítve van, az Ubuntun meg + cca. 5 perc. Nekem kissé stabilabbnak tűnik a Mint, ugyanis mindig egy kicsit később jön ki mint az alapul szolgáló Ubuntu, és így talán kijavítanak pár hibát. Az Ubuntu szoftverforrásait (is) használja, de szerintem a szoftverkezelő rosszabb mint az Ubuntué. A WINE -t nem tartalmazza alapból.
Egyébként azért kérdeztem, mivel van asztali gép, meg laptop is, és mindegyiken különböző disztribúciókat kipróbáltam és a kubuntu sokkal gyorsabb a laptopon mint a gnome ubuntu (nem tudom az okát), illetve az asztalin meg fordítva, illetve sokat olvastam a mint-ről, amit lehetséges, hogy kipróbálok. Remélem ez mindkettőn megy majd mint a "villám". (:
Akkor ha lesz időm mindenképp kipróbálom a mint-et, hátha gyorsabb, biztonságosabb, stabilabb. (:
Jól néz ki az új mint. Igazán nem különbözik sokban az ubuntutól, én kb úgy jellemezném, hogy ubuntu +1 hónap fejlesztés. A frissítéskezelő és a menu nagyon jó extra, én ezek miatt emelném ki. Nálam kicsit gyorsabb is. Egyenlőre még nagy különbség nincs a mint és az ubuntu között, viszont a következő kiadástól, az ubuntu a unity dektoppal jön, míg a mint fő kiadása marad a megszokott, jelenlegi gnome desktopnál. Se unity se gnome 3. Úgy godolom, ha nem sikerül eléggé helyrepofozni a unity-t áprilisig, akkor sok ubuntus fog mintre váltani :s
Probalgattam en is mindenfelet (ubuntu gnome/kde, mint, kiwi linux, fedora gnome, opensuse, debian, mandriva gnome/kde, free bsd, backtrack, ) nalam a kiwi lett a nyero, a mint volt a leglasubb a debian/ubuntu csaladbol.
Én anno kezdtem az uhuval, majd slackware, ubuntu, zenwalk, puppy, de maradtam az ubuntunál, pontosabban a kde-t és a gnome-ot felváltva használom, de lehet maradok az ubuntunál. Egyébként ami még említésre méltó a zenwalk, igen gyors, báárnem túl stabil. Ugyanez a puppy is. distrowatch.com-ot nézegetem néha hátha kiadnak valami "csúcsszuper" disztrót. (:
Nos nálam egy Linux Mint-10 Rc Julia fut a gépemen. Cd-változatban lett letöltve és szerintem nem sokban különbözik. Mert a régebbi verzió a 9-es az Dvd-változatban van meg. Telepítés után, majd lefrissítve minden benne van. Nem bántom az Ubuntut, hiszen a Mint teljesen az Ubi alapjaira van felrakva, de itt már benne van például a GoogleEarth-Skype-Thundebird magyarul-Picasa. A szoftverkezelőjében a kiemelt alkalmázos között szinte minden meg van ami egy átlagfelhasználónak szükséges lehet.