KendekA GoboLinux disztribúció legújabb, 014.01 verzióját használom, sajnos azonban ez a "legújabb" is azt jelenti hogy nagyon idős, mert több mint 3 esztendős. Életkorán kívül tulajdonképpen nincs is semmi bajom vele, nekem a GoboLinux eddig nagyon megfelelt, kedvenc rendszerem az alternatív fájlrendszer-hierarchiája miatt, s annyira tetszik hogy lefordítottam a honlapjukat magyar nyelvre:
http://gobolinux.org/index.php?lang=hu_HU
sőt könyvet is írtam róla ami ingyen letölthető a MEK-ből:
http://mek.oszk.hu/05800/05895/
Ha a GoboLinuxnál is olyan gyakran adnának ki friss releasekat mint az ubuntu esetében, eszem ágában se volna váltanom róla! Eleinte viszonylag gyakran is jöttek ki ott is a releasek, de most valamiért nagyon "leültek" a fejlesztők. És ez bizony jelentős problémákat jelent a számomra, mert már a legújabb Firefoxot sem tudom feltenni mindenféle függőségi problémák miatt, meg egyéb más programok is amiket telepíteni akarok, mindenből sokkal újabb verziókat keresnek, mint amik az én régebbi rendszerembe integrálva vannak. Ez annak ellenére van így, hogy "eddigi élete során" természetesen frissítettem azért a rendszer bizonyos komponenseit, csak nem az egészet. Az túl nagy meló lett volna, teli hibalehetőségekkel. S így megérlelődött bennem az elhatározás, hogy váltani kell valami olyan disztróra, ami gyakrabban jelentkezik új kiadásokkal. Kézenfekvő volt az ubuntura gondolnom, mert ez eléggé elterjedt, nagy felhasználói tábora van akiktől egy kezdő sok segítséget kaphat, sok jót is hallani róla... Bár hallok egy-két kritikát is. Mindenesetre elhatároztam hogy kipróbálom. Ehhez azonban jó lenne tudnom végre elindítani... Ez pld nem tetszik az ubuntuban, hogy habozás nélkül betesz fő rendszerkomponensnek totál béta állapotú dolgokat is, pld most a Grub2-t. Ha maradt volna a grub1 mellett, már rég használnám, nem lenne semmi bajom vele! Na de ettől még azért lehet ám jó az ubuntu, mert nincs olyan disztró, ami mindenkinek kielégíti maradéktalanul minden igényét... egyik ilyen, másik olyan. Amikor először kezdtem használni a GoboLinuxot, az is teljesen idegen és szokatlan volt a számomra, de később nagyon megszerettem, remélem ez lesz most az Ubuntuval is.
Ja és hogy miért a zsh... a GoboLinux alatt egyszerűen az az alapértelmezett shell. A fejlesztők valamiért így döntöttek. De fenn van a bash is... És mielőtt megkérdeznéd: természetesen rendszergazdaként próbáltam ki az általad javasolt parancsot, de hiába mert nem találja! Nincs olyan parancs a rendszeremben.