Hali!
Par eve mar, hogy linuxoztam, most ujra fel akarnam tenni, mert azt vettem eszre, hogy mar alig-alig csinalok windows-only dolgokat :)
Ubuntu megtetszett a hardver felismerese es a csomagkezelese miatt. A 11.10-es verziot akarom felrakni USB kulcsrol (ugy tettem az USB-re, ahogy az ubuntu.com-on van leirva {valami universal usb installer programmal}). A problema az, hogy a grub keptelen telepulni. Probaltam mindent, a linux ugye feltelepul, csak a grub nem (ilyen supergrub feleseget tettem az usb-re, az alol be tudtam bootoltatni a linuxomat, de grub telepites nem megy). A telepites vegen azt irja ki, hogy Cannot install grub to /dev/sda es hogy ez egy fatal problem. Ilyenkor megprobalom megadni az ubuntu particiojat is (/dev/sda5) de az se segit. Probalgattam a grub4dos megoldast, de nem tudtam olyan menu.lst-t osszehozni, amivel be tudtam volna akar a wint akar az ubuntut bootolni. Win a hd0,2-n van, rootnoverify (hd0,2), makeactive, chainloader+1 nem volt neki eleg valamiert. Aztan gondoltam, hogy mivel az USB-rol bootolok, ezert az a hd0, de a rootnoverify (hd1,2) se jo.
Van egy tippem, hogy hol lehet a gond. Szerintem talan a partition table/mrb korul van valami. Volt ugye felhuzva egy ubuntum regebben, de mivel nem hasznaltam es kellett a hely, csinaltam egy olyant, hogy toroltem a particiot win alol, amivel ugye elszallt a GRUB, meg talan particio torles kozben kaptam talan kek halalt is. Win XP telepito CD-rol boot, recovery -> fixmbr. Ezutan volt a HDD legvegen egy 50Gb hely, amit semmilyen particiokezelo nem latott (marmint hogy van ott valami), de win alol lattam azt a particiot es hasznalni is tudtam, ubuntu telepitoje meg egyetlenegy particiot se mutatott a telepites soran. Utana valamilyen win-es programmal csinaltam egy keresest arra a reszre, megtalalta azt a 50gb ntfs particiot es azota "jo". Ubuntu latta a particiokat, install lement, grub nem telepult. Azota nyomtam recoveryben fixboot-ot is, a fixmbr meg azota panaszkodik az elejen, hogy biztos, hogy akarom-e mert a particios tablazat igy meg ugy es lehet, hogy elszallnak a particioim (nem szalltak el).
Mi a teendo ilyenkor? :P
U.i.: Az miert lehet, hogy az ubuntu live (6.06 cd-rol es a 11.10 is usb-rol) nem hozza be az X-et? ha telepitesre megyek, akkor ok, elindul az X, a telepites es meg netezni is tudok. De ha a live cd-be akarok bebootolni, akkor elojon az eger es a hatter es onnan semmi. ctrl-alt-f1-en be tudok konzolbol jelentkezni meg minden, de startx nem megy, mert ugye mar elindult. Jobban atgondolva talan nem is az X-el van a baj, hanem, hogy a login screent nem hozza be.