Sziasztok!
Egy olyan apróság írásába kezdtem, hogy a routerem küld egy ébresztőjelet, amire a gépem bekapcsol, majd egy percel később a gép rsync-el csinál egy biztonsági mentést egy mappáról majd utána magától kikapcsol. A probléma ugye ott van, hogy ezt a "init 0" parancs miatt csak rootként tudom tenni, de ott valamiért baja van az ssh-nak amire szűkségem van, mivel ilyen módon használom az rsync-t: "rsync -r -e ssh /ezt/a/mappát/ felhasználó@erreagépre:/ebbe/a/mappába". Nos ide mindenképpen kell ssh kulcs mivel automatizálva nincs lehetőség jelszó beírására és a gondok itt kezdődnek. Előszőris root-ként valamiért nem fut ssh-agent és az rsa kulcsom is minden alkalommal elveszti az identitását ezért bunkó módon így tudtam csak kivitelezni a dolgot, de azért ez eléggé gagyi egy megoldás:
#!/bin/bash
eval $(ssh-agent)
ssh-add /home/felhasznalo/.ssh/root
rsync -r -e ssh /ezt/a/mappát/ felhasználó@erreagépre:/ebbe/a/mappába
init 0
Ezzel a megoldással mint látjátok az a baj, hogy akármit is akarnék én automatizálni ami használja az ssh-t minden egyes szkriptbe rakhatnám bele az idióta ssh-agent indítását és a kulcs beazonosítását. Azt szeretném, hogy ne kelljen minden egyes alkalommal add-olni a kulcsomat, hanem egyszer meg legyen csinálva és működjön és persze ne kelljen mindig ssh-agentet indítani. Rendes felhasználómmal működik is rendesen az ssh kulcs, root alatt nem értem, hogy miért nem...