Üdv !
Most használok először linuxot és akadt pár problémám amikkel talán tudtok segíteni nekem.
Először is Kubuntu 12.04-et raktam fel.
Minden szépen felment csak video kártya drivert szeretnék telepíteni. A további illesztőprogramok között semmi nem jelenik meg. Letöltöttem az nvidia oldalárol egy drivert (a kártya nvidia geforce4 ti 4800 se) valamiféle gyűjtő driver mer több tipushoz is ajánlott. *.run a kiterjesztése alapból nem tudom elindítani, keresgéltem, hogy hogyan kéne aztán arra jutottam, hogy be kell pipálni jobbklikk tulajdonságokban, hogy futtatható. Eddig valami jegyzettömb szerűséggel nyitotta meg, ezután már semmivel. Tovább keresgéltem utána console-ban ezzel próbálkoztam 'sudo sh /home/a/Letöltések/file neve' ezzel elindult a telepítő, de x server vagy mi mellett nem tudja telepíteni. Tovább szórakoztam vele 'sudo telinit 3' al tovább engedett , elvileg bezárja a gui-t, de ctrl alt F7 el ugyanugy megnyílt. Na mind egy ezzel továbbengedett a telepítő viszont "incompatable with the Nvidia driver.... must be disabled" valami hasonló szöveget írt ki. Találtam valamit, hogy hogyan lehetne lezúzni a default drivert, de nem mertem megpróbálni mert megint újra telepítéssel végződne. Azt írták valahol, hogy grub-ban próbáljam telepíteni, de ott nem tudok loginolni se sudo parancsot beadni. Ezzel itt totál elakadtam.
A másik hogy youtube Missing plugint ír, Chrome ot használok vagy valami hasonló nevű böngészőt. Java t telepítettem, viszont adobe flashet is kéne. A weblap felsorol vagy 4-et hogy miket lehet letölteni de fogalmam sincs hogy melyik kéne. Leszedetem kettőt.(kiterjesztésekre sajna nem emlékszem mer közben sikerült taccsra tenni a rendszert az egyikkel, most telepítem újra) Az egyik tömörített volt. Kitömörítettem és megpróbálltam belemásolni usr/ mappába. Nem engedte mer nincs rá engedélyem. Másikhoz az volt írva, hogy ubuntu 10 es verzióhoz. Azt leszedtem el is indult egy telepítő ment ment 99% -nál lefagyott a gép. Reset. Következő indítástol mire teljesen betöltött minden induló programot a rendszer lefagyott. Ezzel itt akadtam el xd
Köszönöm, ha valaki elolvassa és válaszol !
Máté