Udv!
Teljesen kezdo vagyok a linux vilagaban ,emiatt kernem a tanacsotokat.
KOvetkezo a helyzet:eddig windows rendszeren eltem az eletem ,ceges melo ,itthoni netezes filmezes ,stb .MInap azon agyaltam hogy kiprobalnek egy linuxot is ,ez meg is tortent az ubuntu lett a kivalasztott gnome felulettel 13.04,tudom meg beta ,de egyenlore egy masik gepen amire felraktam jol mukodott es jobban is teszik mint a unity.Na a lenyege a kerdesemnek az lenne ,hogy eddig a windows-t ugy hasznaltam hogy adtam c-nek egy viszonylag nagy particiot ,a pelda kedvert pld az 500gb-s vinyobol 150-et ,ezen elfelrtem boven minden programommal ,majd volt egy masik particio minden masnak,igy ha ujra kellett telepitenem akkor ugye nem volt gond csak a c particio bukott.Nos udom hogy a linux maskeppen kezeli ezt a tortenetet, a gep egy laptop amire telepitenek 500gb -s vinyoval.Leirnam hogy en hogyan gondolnam a telepitest es kerem aki olvassa az igazitson ki ha valamit nem jol akarnak csinalni.Tehat csinalnek az 500gb-bol egy 5gb-s particiot mivel van nekem 8gb ramom,ez remelem meg hibernalas eseten is elegendo lenne,mert szeretnek hibernalni igy szoktam meg.Aztan csinalnek 50gb-t a rendszernek,bar ebben nem vagyok biztos hogy kell ennyi ,lehet nem ugy kezeli mint a windows hogy ugye a c-re telepit mindent es akkor elobb utobb szukos lehet a hely.Na es akkor maradna home-nak kb 445gb /home ahol tarthatnam a szemelyes cuccaimat filmek kepek zenek stb, es talan akkor ide is telepulnek a programok ?Ebben nem vagyok biztos ezert nem tudom elegendo lesz -e majd a 50gb a rendszernek.Szoval szertenem ha valaki megerositene hogy ez igy megfelelo ,vagy pedig nem.
Sokat agyaltam hogy jo dontes lesz -e a valtas es arra jutottam ,hogy valszeg mindent meg fogok tudni csinalni linux alatt is amit a win alatt,tekintve hogy mar kinottem a jatekok vilagabol igy jatekra nem is hasznalnam ,talan a ms office es libre office kompatibilitasa aggaszt picit ,de ahogy olvastam nem olyan veszes.
Ja es ami nagy fajdalmam ,hogy sajnos nincs skydrive kliens linuxra ,es tudom hogy van ezer alternativa ,de mar olyan jol megszoktam es belaktam a skydrive-ot :-),valamint ahogy latom a adobe air alkalmazasokkal meg szivni fogok ,mert mar nem fejlesztik ,kiprobaltam a 2.6 -os utolso linuxos verziot de nem sikerult feltelepitenem mert valami jelszot kert amit sehogy nem fogadott el ,pedig azt a jelszot kerte amit mindenhova be szoktam utni, na de ez nyilvan tulelheto prblema,majd talan kesobb errol is nyitok egy kerdest es ez nem is tartozik az eredeteileg feltett kerdesemhez :-)
Elnezest ha hoszzu lett az iromanyom,ha valaki esetleh met tudna erositeni hogy jo az elkepzeles vagy kijavitana az ne fogja vissza magat .
valaszokat koszonom!