Segítséget szeretnék kérni. Ubuntu 10.04 32 bit alatt tökéletesen ment a videókártyám, felismerte a rendszer, települt a zárt meghajtó, működött minden ahogy kell. Feltelepítettem az Ubuntu 12.04 64 bit-et, mert úgy olvastam, hogy az új Gimp 2.9/2.10 olyan új újításokat hoz, amit a 64 bit-es rendszerekkel lehet jól kihasználni. Az Ubuntu 12.04 64 bit alatt viszont nem működik a zárt meghajtó, fel sem ismeri a rendszer a videókártyámat. Az AMD oldaláról letöltöttem a kártyához ajánlott Catalyst 13.1-et, feltelepítettem, de nem működik rendesen. Próbálkoztam a Synapticban elérhető driver-rel is, de azzal sem működik.
Az AMD Catalyst Controll Center inicializálási hibával a következő hibaüzenetet adja:
"Hiba történt a Catalyst Control Center Linux változatának elindításakor. Ezt a következő okozhatta.
Nincs AMD grafikus illesztőprogram telepítve, vagy az AMD illesztőprogram nem működik megfelelően.
Kérjük, telepítse a megfelelo AMD illesztot az AMD hardverhez, vagy konfigurálja azt az aticonfig haszálatával."
Az fglrx fent van, a hiba az aticonfig -- initial parancs után is megmaradt, nem ismeri fel a zárt meghajtót.
glxinfo ezt írja:
"name of display: :0.0
X Error of failed request: BadRequest (invalid request code or no such operation)
Major opcode of failed request: 153 (GLX)
Minor opcode of failed request: 19 (X_GLXQueryServerString)
Serial number of failed request: 12
Current serial number in output stream: 12"
Próbáltam régebbi driver-t is az AMD oldaláról (Catalyst 10.10), ahol még biztosra megtaláltam a kártyámat a támogatottak között, de az már régi volt, és azzal is megmaradt a probléma.
Nem gondolnám, hogy hibás lenne a hardver, mert egyébként működik, nem akad, megjelenik rajta minden, csak nem tudom 100%-ban kihasználni a képességeit.
Szeretném működésre bírni, ebben kérnék segítséget.