...milyen fontosabb, tripla A-s címek érthetőek el rá ...
Felejtsd el a komolyabb játékokat lin alatt. Ha ez a preferenciád, a linux nem neked való!!! Steamen ugyanakkor szétnézhetsz linre portolt játékok után, de vélhetően el fog maradni a játékélmény a winen megszokott teljesítménytől.
az Ubuntu előnyeivel a többi Linux-szal szemben
Ez igen relatív. Sokan a Unity felületet mondják hatalmas előnynek. (Én ezzel egyáltalán nem értek egyet, de ez az én saját egyéni szoc. problémám) Ami sztem talán jobbá teszi a kezdő júzer számára az a nagy közösség, ahol tud kérdezni a delikvens és a viszonylag egyszerű grafikus beállítási lehetőségek tárháza. Linuxokhoz mérten kifejezetten júzerfrendli rendszer a saját fejlesztésű Unity felülettel, mindaddig, amíg nem vágysz sok beállítási lehetőségre. HA ilyen igényed van, akkor inkább Kubuntu lehet a barátod.
az Ubuntu előnyei a Windows-okkal szemben
Itt most inkább a linux vs windows dologra térnék inkább ki, merthogy az Ubuntu is linux a lelke mélyén. Számomra a legnagyobb előny egy windózhoz képest, hogy a saját gépem nem néz hülyének. Azt csinálja, amit mondok neki se nem többet se nem kevesebbet. Vírusok ritkán támadják, nem kell órákon át kerregtetni a HDD-t, felesleges deszktopon a rt víruskergető. PErsze kell az is hozzá, hogy be tudd állítani a rendszert. További előny a bash és a terminál. W10 power shell messze nem ilyen hatékony, ezért lopják hát a linuxosat (lásd WSL (Windows Subsystem for Linux)). Célirányos, logikus, bármikor belenyúlhatok a rendszer működésébe akár kernel szinten is. Bármit módosíthatok a céljaimnak megfelelően azaz az egész rendszer igen flexibilis. Kiváló kis erőforrású és embedded rendszerek készíthetőek belőle. Lásd Rapsberry Pi, Banana Pi, Cubieboard, Mikrotik router és társaihoz készített rendszerek. A winhez képest kevesebb erőforrással is beérheti. Ha tudsz helyesen kérdezni, akkor a közösségi support átlagos problémáknál tökéletesen elég tud lenni. Kismillió nyílt forrású program elérhető a biztonságos tárolókból. A telepítés pár kattintás és kész. Nem kellenek warez dolgok. Rengeteg felhasználói felület elérhető lin alá a grafikus parancssor szerű dolgoktól a csilli-villi izgő-mozgó felületekig.
az Ubuntu hátrányai a Windows-okkal szemben egy kezdőbb júzer szemével
Azt csinálja amit mondasz neki és nem azt, amit gondolsz. Ha hülyeséget csinálsz azt is végrehajtja, mert feltételezi, hogy tudod, hogy mit csinálsz.
Komolyabb játékokat jobbára el lehet felejteni lin alatt
Teljesen másképp épül fel a rendszer, mint egy windóz. Amit winen megtanultál, annak java részét itt nyugisan el lehet felejteni. Újra nekiállhatsz tanulni, ami ráadásul sosem ér véget. Hibaelhárításnál, beállításoknál azért nem árt, ha tudod, hogy hogyan működik az OS-ed legalább nagyvonalakban, hogy le tudd írni megfelelően a hibajelenséget és tudj helyesen kérdezni.
"Miért éri meg egyáltalán a Windows mellett futtatni?"
Nem éri meg windóz mellett futtani. Max mellé telepíteni lehet érdemes, ha valamiért windózhoz vagy kötve.