Szia! :)
Kis informatika, kis hálózatelmélet...agymenés :)
A téma már adott...engem az érdekelne, hogy két gép között úgy tudjak forgalmat szabályozni, hogy mindkettőnek mindig annyi jusson, amennyire szüksége van...dinamikusan...azaz a torrent kliensekből ismert megoldás, hogy megadunk egy statikus korlátot, ami fölé nem mehetünk, az nem tetszik...és nem akarok ezért új routert venni, mivel szerintem az alapfeladatot (2gépre) egy kb 10 soros szkript is meg tudná oldani, ha értenék hozzá :D
Főleg általános megoldások érdekelnek, de amire a konkrét esetben kell:
Az 1-es gép jelezze a 2-esnek, ha le szeretne tölteni, ekkor a 2-es csökkentse az általa használt sávszélességet és küldjön jelzést az 1-esnek erről. Az 1-es csak ekkor kezdjen letölteni, majd amikor kész, ezt is jelezze 2-esnek és 2-es ekkortól használja újra a lehetséges sávszélességet.
Értelemszerűen több gépre hasonlóan működjön.
lehetséges extra:
- QoS, azaz telefonhívások, html, ftp, torrent stb külön kezelése...mindez még mindig "szerver" nélkül
Elsősorban az érdekelne, hogy van-e már ilyen? (...mármint linuxra, open source...winre találtam guglival zárt kódú "server-free" programokat, amik lehet, hogy tudnak ilyet, de valahogy nem részeltezték az ilyen irányú képességeket - inkább statikus, mint dinamikus forgalomszabályozásnak tűnik)
Valakinek gondolata a témában? :)
Üdv,
Zoli