Sziasztok!
Köszönöm a sok választ, megpartícionáltam hát a vinyót, a negyedik partíció extended lett, és ezen belül a logikaiak közül kapott meg 3-at a linux, eképpen:
2 GB swap
15 GB /
10 GB /home
Igen ám de a telepítés nem sikerült, helyesebben nem fejeztettem be vele. Addig nincs gond hogy bebootolok az ubuntu CD-ről, elindítom a telepítést, kiosztom a fenti hdd helyzetet neki (ext3-at ajánl alapból úgyhogy olyan típusúra, a swap meg swap). De nem látok olyan mint amit pl az uhu-nál hogy egyáltalán nem kérek boot menü programot. Ő mindenképp akar. Tehát amikor minden összeállt és kérdezi hogy mehet-e a telepítés, akkor van egy advanced gomb, amire ha ráklikkentek, ott tudom megadni hol legyen a rendszertöltő. Alapból azt hiszem /dev/ van ott. Nem lehetne trükközni hogy ne csináljon rendszertöltőt, ergó ne nyúljon a boot rekordhoz? (pl. ide a floppy "kódját" írni?)
Hogy miért nem lenne jó nekem a linuxos rendszertöltő?
a, nem ismerem a rendszertöltőjét (valószínű grub) és ez nem vicc, nem állhatok le napokra kétségbeesve fórumozva megoldásért ha valami beüt
b, vannak egyszerű jól működő rendszertöltők (GAG, Norton Boot Magic...) Nortonnál BM-nél pl meg tudom azt csinálni hogy mely partíciók legyen láthatóak egy oprendszer számára, s melyek ne, ezt szerintem a Grub sem tudja.
Szóval ha nagyon nem akarom hogy rendszertöltőt csináljon az Ubuntu, tehát ne nyúljon az MBR-hez a telepítés folyamán akkor mit tegyek?