Helló!
Szerintem magának a rendszernek elég 7Gb. Nekem most minden olyan program fel van rakva, amit használok, vagy szükség lehet rá, igy 3.7 Gb a rendszer (Ez mondjuk nem ubuntu hanem debian, de mivel az ubuntu debian alapu, nem hiszem, h ugyanennyi programot felinstallálva sokkal nagyobb hely kellene neki...). A swap-ra szerintem sem érdemes 4Gb-ot elpazarolni, hiszen valószínűleg soha nem lesz szükség rá h a swapba bármit is irjon a rendszer, ennyi memória mellett :) (hibernálásnál persze kellhet, ezt nem tudom hogy működik). Én nemrég particionáltam ujra a merevlemezt, és a home -ot külön partícióra raktam, főleg azért, hogy ha uj rendszert akarok kipróbálni, kényelmesen fel tudjam tenni ugy h zenéimet, stb.. meg se kelljen mozdítani. Akartam még egy 5Gb-s partíciót, linux-disztrók kipróbálása céljából, de erre csak utólag gondoltam, és már megvan a 4 elsődleges partícióm (linux+swap+home+windows), így nem hozhatok már létre uj particiot, mert sajna nem raktam extendedre egyiket sem :( Majd legközelebb. (egyébként a windows-ok csak elsődleges particióról hajlandók elindulni, a linuxoknak teljesen mindegy)
Utólag partíciós táblát módosítani én mindíig gparted live-cd -ről szoktam, eddig nem volt vele semmi bajom, hordozható, mindíg kéznél van :) (ja, és nincs meg az a hátránya mint a telepitett rendszernél, ti. hogy nem modosithatod azt a particiot, amelyröl maga a particionáló program, ill. az OS fut)
Üdv:
darkelf