csuhas32 Ok, de nem én írtam...
valami fórumról szedtem én is, majd visszaguglizom, csak hogy ne ékeskedjek idegen tollakkal 😃

Szerk.:
Azt hiszem, ez volt az:

https://askubuntu.com/questions/831216/how-can-i-reinstall-grub-to-the-efi-partition

A 149 lájkos bejegyzés.
Most nézem, hogy újabban tóvábbi mountolás is kellhet:
mount -t efivarfs none /sys/firmware/efi/efivars

Ezt hozzábiggyesztem az archivált cuccomhoz, bár nekem eddig még nem kellett...

Sziasztok!

Sajnos megint jelentkezett a segítségetekkel megoldott probléma.
Egy frissítést letöltöttem, majd az újraindulás után megjelenik a ThinkPad kezdőlap, ezután egy fekete képernyő fogad, amin a ,,Reset System" felirat áll, majd ismét a ThinkPad logó. És ez így megy folyamatosan. 😥

Előre is köszönöm a segítséget. 🙏🏻

lala2
    Csak ez olvasható, igen. Egy pillanatra látszik csak, ezt követően újra a Lenovo kezdőoldal.
    De ha a Linux telepítő pendrive csatlakoztatva van, akkor a ThinkPad kezdőoldal után megjelenik a Boot menü, és ki tudom választani, hogy a Linux Mint-et kompatibilis módban vagy anélkül telepítsem.

klt

Csak annyira, hogy a ,,Reset System" feliraton kívül semmi más nincs ott.

csuhas32 Valószínűleg most is működne.
      De meg kéne fejteni, mi okozza a hibát? Mert most úgy tűnik, minden kernelcserénél ez lesz. Legalábbis ez a megérzésem, hogy kernel frissítést kapott, az indukál update-grub -ot, és ott valami megborul.

csuhas32
        Igen, pontosan azokat a parancsokat másoltam be, amiket korábban.
        Egy újraindítás után ismét működik a gép.

Előzőleg a BIOS-ban engedélyeztem a boot sorrend kikapcsolását, s amikor megjelent a Boot menü felfedeztem egy ,,ubuntu" elnevezésű lehetőséget, amire kattintva megjelent a Linux kezdőoldal, úgy, ahogy a hiba előtt volt. Ezután jutottam el ahhoz, ahol most vagyok; a jelenleg működő gépemhez.

lindor Keresgélni, nézelődni, hátha más is járt már így, és megoldotta valahogy...
        Nem tudok általános receptet adni.
        Ha módosítottál a BIOS beállításai , és ezentúl jó, akkor rendben van. Ha újra előjön a probléma, tovább kell nézelődni.

klt
        Olvastam itt több olyan bejegyzést is ahol dualboot esetén a Win frissítése után szállt el a GRUB és a megoldást a rEFInd telepítése jelentette. Az én gépemen sincs Windows, nagyon sokáig tartott a boot, keringett a gép hosszú másodpercekig, míg eljutott a GRUB-ig. Egy itteni javaslatra feltettem a rEFIndet, azóta rendben egészen addig, míg nem telepítek kernel frissítést és aztán újraindítom a gépet. Jön a kerengős boot, hacsak nem a boot-menüből a rEFInd-et kézzel kivàlasztva indítok. Mivel ezt szeretném elkerülni, az vált be, hogy kernel frissítés telepítése után rögtön kiadom a
        sudo dpkg-reconfigure refind
        parancsot.
        Mivel a két eset között vélek hasonlóságokat felfedezni, talán érdemes lenne a kérdezőnek, most, hogy működik a rendszere, kiadni a
        sudo apt install refind
        parancsot, a (kernel) frissítések telepítése után pedig csak a
        sudo dpkg-reconfigure refind
        futtatása után leállítani a rendszert.
        Garantálni nem tudom, de reménykedem benne, hogy ez segítene neki.

• klt válaszolt erre.
        • klt kedveli ezt.

csuhas32 a Win frissítése után szállt el a GRUB és a megoldást a rEFInd telepítése jelentette.

Az is jó, de van egy másik trükk, amivel lehet óvni a GRUB-ot a Windows frissítésektől.

efibootmgr

https://ubuntu.hu/d/45523-45523/9

csuhas32 Még az jut eszmebe -ellenőrizendő-, hogy mi van, ha eltávolítod a grub-ot teljesen? Nem tenne keresztbe a refind-nek.

klt
            Az Ubunturól és a Mintről is?
            A rEFInd az Ubuntu tulajdona, de azt hiszem, ha a Mint kernele frissül, akkor a Mint GRUB-ja jön elő, úgyhogy ilyenkor is indítanom kell az Ubuntut egy reconfigure refind erejéig.
            Külön lemezen laknak a rendszerek és persze a GRUB-ok is. Az Ubuntu GRUB-ja az sdX1-en, a Mint GRUB-ja az sdY1-en.
            Azt hiszem, nem fogom törölni a Mint GRUB-ját, mert akkor elveszteném azt az előnyt, ami abból adódik, ha kiveszem az Ubuntu lemezét, akkor is indítható a Mint.

• klt válaszolt erre.

csuhas32 Passz. Nem tudom, mert nekem jó a GRUB.
              Gondolom, igen, de majd kipróbálom VM-ben.
              Holnap csinálok egy multibootos (Mint + Ubuntu) UEFIS virtualitást, aztán megpróbálom. 🙂

klt

Rendes vagy, köszi, de nem akarom pocsékolni az energiádat, egyrészt nekem azért nem olyan gond a bekapcsoló gomb után megnyomni az F12-t (akkor választhatok az összes telepített GRUB és a rEFInd között, ezt nem befolyásolja, hogy a bootsorrendben melyik tolakodott a rEFInd elé), másrészt nekem a virtuálisban a bootolás tekintetében ugyanezen a gépen egész másképp viselkedik minden mint élesben, nem tudom neked áttolni a virtuális gépedre ezt a tréfás BIOS-t (UEFI-t vagy hogy is hívják), így lehet, hogy a rááldozott időd eredményeképp teljesen helytálló tapasztalatokat szerzel, de az is lehet, hogy nem.

• klt válaszolt erre.

csuhas32

csuhas32 nem tudom neked áttolni a virtuális gépedre ezt a tréfás BIOS-t

Hopsz!
                  Ez igaz. 😃