Mi a kérdés? Asztali parancsikon létrehozása vagy már meglévő asztali parancsikon másolása az Asztalra?
Hol tárolja alapvetően a rendszer az asztali parancsikonokat?
Az asztali parancsikonokat általában egy hagyományos rendszer az /usr/share/applications könyvtárban tárolja. Innen kerül a rendszer minden felhasználójának menüjébe. A menüből amelyiket szeretnéd, azt ki lehet tenni a panelre, az Asztalra, illetve kitűzni a menübe.
Az Ubuntu meg van áldva a Snappel is, így Ubuntun találsz parancsikonokat a /var/lib/snapd/desktop/applications könyvtárban is.
Parancsikon létrehozása az Asztalon
Egyes asztali környezetekben van olyan, hogy az Asztalon jobb egérgombbal kattintasz és a „Parancsikon létrehozása itt...” vagy hasonló menüpontot választod.
Ilyenkor meg kell adnod minimálisan hogy milyen parancsot fog futtatni az ikon, és ha az alapértelmezett (általában megítélésem szerint baromi ronda) képecske helyett valami mást szeretnél az Asztalodon látni, akkor az icon útvonalát kiválasztani. Aztán még esetleg kapsz egy kérdést, hogy az asztali parancsikont bekerüljék-e az Egyéb kategóriába a menü tekintetében. Ha erre igennel felelsz, akkor az imént létrehozott asztali parancsikonod bekerül a felhasználód
~/.local/share/applications könyvtárába.
Miért került ki az Ubuntu alapértelmezett környezetéből a parancsikonok Asztalon történő elhelyezésének könnyű elérhetősége?
Mivel az oldalsó panel (szégyen, de nem jegyeztem meg hogy hívják) mindig elérhető a felhasználó számára és azon megjelennek a menüből éppen futtatott alkalmazások, valamint lehetőségünk van itt rögzíteni (kitűzni) a kedvenc alkalmazásainkat, barbárságnak lett minősítve az, hogy az Asztalt megjelenítsük és az ott elhelyezett parancsikonról indítsunk alkalmazást. A panelre rögzített alkalmazások ikonjai hivatottak ezen funkció betöltésére.
Mi van, ha mi mégis másolnánk valamilyen a rendszeren már meglévő indítóikont az Asztalra?
Erre már kaptál is remek, grafikus felületen működő megoldást @Alveus -tól.
Én megpróbálnám egyszerűen másolni a már létező parancsikont az Asztalra akár a grafikus felületen, akár parancssorban.
cp /utvonal/az-eredeti.desktop ~/Asztal)
Ki is próbáltam.
A fájlkezelővel másoltam a /var/lib/snapd/desktop/applications/thunderbird_thunderbird.desktop és az /usr/share/applications/libre-office-writer.desktop ikonokat az ~/Asztal helyre.
Megjelentek, de piros X van rajtuk,

ha rájuk kattintok, jön is szépen az üzenet, hogy mi a baja velük a rendszernek.

Nem olyan nagy gond. Kattintás jobb egérgombbal az ikonra-> Tulajdonságok
A „Végrehajtandó programként” opciót aktívvá kell tenni.

Ha ezután kettőt rákattintok még mindig hibaüzenet jön: Engedélyezze az „Indítás engedélyezése” lehetőséget.

Jobb egérgombbal kattintás az asztali parancsikonra és az „Indítás engedélyezése” lehetőség választása.

Utána már működnek rendesen, szépen néznek ki, oda húzom őket az Asztalon, ahová akarom.)

Parancsikon létrehozása
Erre nem tudom, hogy van-e külön grafikus felületen működő cucc, de az igény természetesen néha felmerül.
Például letöltök egy AppImage fájlt.
Ott van a ~/Letöltések/AppImages könyvtárban, futtathatóvá van téve, az Ubuntumra a libfuse2 csomag is fel van telepítve, szóval ha rákattintok kettőt az Openshot-v3.4.0-x86_64.Appimage fájlra, szépen indul is.
Na de a fene sem akar mindig elvándorolni a Letöltésekbe, onnan belépni az AppImages-be és aztán még kettőt kattintani az indítóikonra. Szeretném ezt én a Menüben ugyanúgy megtalálni mint a többi alkalmazást, esetleg még a panelra is rögzíteni.
Csináljuk meg, amit más felületek esetén a grafikus felületen futó asztali parancsikon létrehozó.
Kell egy kép az icon-nak, ezt szerezzük be először!
Én a ~/.local/share-be csináltam egy icon könyvtárat és abba szereztem a netről egy Openshot_logo.png-t.
Az ikon elérési útvonala tehát: ~/.local/share/icon/Openshot_logo.png.
Egy másik rendszeren szándékosan csináltam egy Asztali parancsikont a grafikus felületen futó alkalmazással, hogy meg tudjuk nézni, mi van benne, de itt én egyelőre még külön szép ikont sem adtam meg:
[Desktop Entry]
Name=Openshot
Exec=/home/csuhas/Downloads/AppImage/Openshot-v3.4.0-x86_64.Appimage
Comment=
Terminal=false
PrefersNonDefaultGPU=false
Icon=cinnamon-panel-launcher
Type=Application
Ebből lopva az Ubuntun:
gnome-text-editor ~/.local/share/applications/Openshot
(Azért a gnome-text-editor, mert az Ubuntunak az alapértelmezett egyszerű grafikus felületen futó szövegszerkesztője ez.)
A fájlt az alábbi tartalommal töltöttem fel:
[Desktop Entry]
Name=Openshot
Exec=/home/ubuntu/Letöltések/AppImages/Openshot-v3.4.0-x86_64.Appimage
Icon=/home/ubuntu/.local/share/icon/Openshot_logo.png
Type=Application
(Még egy csomó mindent is bele lehetne tenni, de abban reménykedem, hogy most ennyi elég lesz.)
Kezdeményeztem a dokumentum bezárását és elmentettem.
Átneveztem és futtathatóvá tettem.
mv ~/.local/share/applications/Openshot ~/.local/share/applications/Openshot.desktop
chmod +x ~/.local/share/applications/Openshot.desktop
Ki- bejelentkezés után ott az Openshot ikonja a menüben.

Az ~/.local/share/applications könyvtárból ki tudtam másolni az Asztalra és jobb egérgomb-> Indítás engedélyezése után szépen működik is.

A kör bezárult.
Természetesen, ha akarod, egyből az Asztalon is létrehozhatod a parancsikonod, de akkor szerintem nem lesz benne a menüben.