nagy Onnan indul, hogy beszóltam egy szerintem rosszul feltett kérdés miatt.
Azonban ez magában nem pálya.
Valahogy el kell jutni oda, hogy legyen egy jsvaslat, hogy lehetne ezt (szerintem) jól megkŕdezni és miért így.
A blogbejegyzés elmeséli, hogy hogyan voltam kénytelen ráébredni, hogy a DE-t rosszul definiáltam, kicsit próbálja keresni, hogy valójában mit is értenek meghatározás szerint DE-n (pláne X11) alatt, és hogy az valójában magában mennyire keveset jelent az általunk megszokott és elvárt felhasználói élmény szintjén, milyen sok minden benne van még egy általunk használt készen kapott szoftverösszeállításban, kerüljön az elénk akár valamely disztribúció előre csomagolt asztali/felhasználói környezetének vagy akár egy netinst vagy minimal lemezképből kiindulva a tasksel-lel kiválasztva.
Tudod, nem mindenki telepített még mondjuk a nulláról építkezve magának egy Arch-ot, szóval megeshet, hogy mást, többet gondol egy fogalom mögé, mint amit takar.
Még az általunk használt elterjedt rendszerek előre csomagolt azonos környezettel kínált változatai is eltérhetnek egymástól akár jelentősen is a kiindulási kinézet, a telepített szoftverösszeállítás tekintetében is.
Nézzük csak az Xfce-t és azt is csak a szűk Debian, Ubuntu, Linux Mint vonalon.
Más-más kinézet és alapvetően kapott telepített szoftverek, magában a Xubuntuban eleve lehet teljes és minimálisnak nevezett telepítést kérni, amely a kiinduláskori telepített szoftverkészletet jelentősen befolyásolja, de mást nem igazán érint.
Érdemes felület helyett inkább felület + disztribúció szinten gondolkodni, ha arra vagyunk kíváncsiak ki milyen felületet szeret használni.
Szándékom szerint a bejegyzést olvasva arra a következtetésre is el lehet jutni, hogy egy disztribúció verziószáma és a felület (akár csak alapértelmezettként történő) megnevezése már egyetlen sorban leírva is viszonylag pontos képet fog nekünk adni még akkor is, ha egy kiadás az idők során akár többször is alapértelmezett felületet váltott.
A bejegyzés alatti hozzászólásokban pedig kezd kőrvonalazódni az a kép, hogy sokszor olyan felületet keres az ember, avagy a kapottat addig alakítja, amíg egy általa megszokott, egykor megkedvelthez nem hasonlít a lehető legjobban.
Ugyan ezek itt nem szerepelnek, de Radír fórumtárs például lehet, hogy a korai Ubuntukon kezdte és meg is maradt azóta is ennél a rendszernél, az ott használt GNOME 2 kinézet van nála annak forkja a MATE asztali környezet formájában és a Snap is le van takarítva a rendszeréről...
Más KDE 3-mal kezdte és ma annak a forkja a Trinity a felülete.
Aztán van aki, SUSE-val és KDE-vel kezdte, ma is az van neki.
Nekem az XP és az Ubuntu 8.04 a két meghatározó élmény, vélek párhuzamot látni ezek és az LXDE, Xfce, Cinnamon választása között.
Szerintem ezeket a választásokat nem befolyásolja az, hogy milyen célra használják a rendszereket, nincs szó arról, hogy valaki kifejezetten multimédia szerkesztésre, játékra, oktatásra kihegyezett disztribúciót telepített volna.
Szerintem a 'Te milyen környezetet és melyik disztribúció alól használsz? Miért pont ezt választottad?' egész jó válaszokat eredményezne, ha valaki ebben a tárgykörben kíván vizsgálódni, pláne ha a témaindítóban le is írja, hogy vele mi ezen a fronton a helyzet és hogy ezt miért is kérdezi.
Te mit használsz, miért azt választottad?
Friss reghez képest számomra a hsz-eid mély rendszerismereteket mutatnak, úgyhogy egy nagyon a nulláról épített rendszeren sem lepődnék meg.