klt Párat? Volt benne 1 db Z80A.
Emellett a legnagyobb ULA néven egy BOÁK (berendezés orientált áramkör). Ez csinálta egyebek mellett a kép vezérlést (a videomemóriából olvasva). A billentyűzet mátrix kezelést.
A memóriachipek is összetett szerkezetek, amelyek a memória cellákon túl tartalmazták a cellák megcímzését (sor és oszlop mátrixból). A beírást és olvasást és a jelfrissítést. Van benne még pár meghajtó áramkör. Például, a hangszóróé.
A teljesség igénye nélkül hirtelenjében ennyi.
klt Nekem a homályos/ködös megfogalmazás a GPU-kat juttatja eszembe.
Igen, erre gondoltam. Ez is többet tartalmaz, mint a célfunkciós processzorokat.
Az ár felfutással kapcsolatban cikkeztek először a kripto bányászatról, most pedig az AI -ról, ennek számítás igényéről.
Bennem úgy is felmerült a kérdés, hogy a Chrome OS flex miért szaggatott film lejátszás közben egy olyan masinán amelyen Linux alatt jelenleg sincs ilyen probléma. Hiszen, "kilóra" megvan benne a szükséges erőforrás mennyiség. Emellett még azt is mondják, hogy az androidos gépek általában gyengébbek, mint azok amelyeken Linux alatt jól (megfelelően) működnek ugyanazok a funkciók.
Szerintem jogos feltételezés, hogy van olyan erőforrás aminél még bőven van tartalék és olyan ami film lejátszásnál túl van terhelve.
Ez lehet abszolút, vagy rosszul beállított fontossági sorrendből adódó.
Köszönöm a linket. Első ránézésre témába vágónak látom.