is Az a baj, hogy én például nem vagyok érdekelt Windows telepítésében.
Lehet, hogy a kiindulási feltételezés nem helyes.
A netes keresés első találata azt mondja, hogy a Ventoy-jal kiváltható az általad írt értelemben a Rufus:
„Ventoy
Egy USB bootloader, ami lehetővé teszi, hogy több ISO-t tegyél egy pendrive-ra és azokból választhass indításkor.
Ventoy plug-injei között van TPM/CPU/Secure Boot kikerülés (Rufus-hoz hasonlóan) Windows ISO-k esetén.
Előny: egyszerű használni, nem kell újraírni az USB-t minden ISO-val.
Linuxra telepíthető, és támogatja a Windows ISO-kat is.”
Az utolsó mondatot vissza tudom igazolni, van most is ventoyos telepítőm, lehet vele Windows lemezképet bootolni.
Linuxon készítettem. Keresztplatformos az alkalmazás.
És egyébként a WoeUSB / WoeUSB-ng-t is érdemes lehet próbára tenni.
Kifejezetten Windows ISO-k USB-re írására Linux alatt.
Két módja van:
Legacy (MBR) mód
UEFI mód
Sokszor működik régebbi gépekkel is — bár nem mindig oldja meg az összes modern telepítő-ellenőrzést.
is Az Anyburn képes egy telepítő iso-fáljt visszaépíteni.
Nem tudom ez pontosan mit jelent, de valahogy úgy érzem, hogy ez még kisebb gond, hiszen számtalan olyan témát láttam, amikor egyedi telepítőt hoznak létre Linuxhoz. Van egy eredeti képfájl, azt letöltik, kicsomagolják, valamit hozzátesznek, vagy kivesznek belőle, aztán visszacsomagolják.
Van alkalmazás, amivel akár telepített Linuxból is tudok olyan lemezképet készíteni, amit utána tudsz bootolni és el lehet vele indítani a telepítőt.
Az én emlékeim szerint volt itt egy olyan témánk is, ahol @klt (amúgy pont egy ilyen chromebook-os vitéznek, de ez nem számít), gyakorlatilag a nulláról (kiindulási ISO nélkül, az internetről letöltött fájlokból kiindulva) épített egy személyre szabott Debian 12 LXDE telepítőt.
Persze, van amit csak Windowsra írnak, és talán van olyan is, amit csak Linuxra.
Számomra minden funkció működik Linuxon, mindent meg tudok csinálni, amit szeretnék, nincs is Windowsom és nem is hiányzik.