Korábban nem használtam a MiniPC-n a Google Meet alkalmazását, de most, hogy karácsony környékén örököltem erre a gépre is egy webkamerát, azt gondoltam, így fogok tenni.
Más gépeimen remekül működött ez eddig is a Firefoxból különböző Debian (alapú) rendszerek alól, és persze amennyire tudtam, az éles hívás előtt leteszteltem mindent, úgyhogy nagyon váratlanul ért, amikor a kettő közül valamelyik félnél gond volt, a hang nem jött át rendesen és a partnerem se hallott engem, a kameraképét én lilának láttam.
Akkor nem volt időm variálni, a prezentációhoz szépen berendezett, gondosan előkészített asztalom ugrott. Az előadáshoz szükséges állományaimat gyorsan kihúztam egy pendrive-ra és kapkodva bekapcsoltam a „nagygépem”, hisz tudtam, hogy ott minden jól működik, gondoltam, így behatárolhatjuk, hogy nálam van-e a hiba vagy sem.
Nagy meglepetésemre a hiba nálam volt.
A „nagygép”-en a Firefoxból a hang rendben volt, de a partner kameraképe maradt lila.
Aztán jött az információ: Ja, a kameraképem az valamiért ilyen, nem tudom mit kellene csinálni vele.
Igyekeztem gyors lenni, de nagyjából tíz percet így is elvesztettem az egyórásra tervezett és grammra kimért, előre elpróbált előadásból, úgyhogy muszáj voltam improvizálni, de sikerült úgy letolnom, hogy ugyan picit meghúztam az anyagot, de az előre kitalált szerkezet nem sérült, eljutottam a végéig és minden lényeges elemet szerepeltetni tudtam, hozta azt a meggyőző hatást, ami ahhoz kellett, hogy legyen majd második alkalom is, még ezzel a bakival együtt sem sültem fel ezzel a számomra fontos első alkalommal.
Mivel a hiba csak hívás közben jelentkezett, a következő pár alkalommal nem is kísérleteztem a miniPC-vel, de annyit sikerült találnom a neten, valószínűleg a Firefoxszal veszik össze valami, úgyhogy feltettem tartaléknak a Chromiumot és csináltam néhány próbahívást azzal saját magammal házon belül, de ezzel a kissé röhejes módszerrel nem igazán tudtam megítélni, mennyire jó az eredmény. Azzal nem voltam elégedett, amit a képernyőfelvevő alkalmazások felvételein visszanéztem.
Aztán egyszer úgy alakult, hogy éppen a MiniPC ment és hirtelen be kellett volna lépni egy ilyen csatornán zajló, de családon belüli beszélgetésbe, úgyhogy tettem egy próbát, és a Chromiumban teljesen jól működik minden.
Kicsit féltem, hogy a 8 GB RAM például talán már kevés lesz a két kijelzőhöz, az egyiken lévő tartalom részleges vagy teljes megosztásához, meg a háttér eltakarásához. vagy a nagyobb terhelés miatt mégis lesz valami gond a hanggal, de nem így történt.
Volt hogy kint hagytam beszélgetés közben a másik fél által nem látott kijelzőn a watch free -m-et egy terminálablakban. Mindent úgy csinálok, ahogy eredetileg szerettem volna, és mindig bőven beleférek a rendelkezésre álló fizikai RAM-ba, még csak a közelébe sem járok annak, hogy akár csak belenyaljon a rendszer a cserehelybe.
Mivel amúgy rendes körülmények között a bemutatásra szánt segédleteimet ehhez a projekthez a miniPC-n gyártom, most már nem kell az anyagokat feltétlen eljuttatnom egy másik gépre, tudom a meetinget is innen bonyolítani, az eredmény szempontjából nincs különbség aközött, hogy a miniPC-t vagy a „nagygép”-et használom, csak itt a Chromiummal tolom.
csuhas@ThinkCentreM900:~$ inxi -F
System:
Host: ThinkCentreM900 Kernel: 6.12.69+deb13-amd64 arch: x86_64 bits: 64
Desktop: Cinnamon v: 6.6.7 Distro: LMDE 7 Gigi
Machine:
Type: Desktop System: LENOVO product: 10FLS0ED00 v: ThinkCentre M900
serial: <superuser required>
Mobo: LENOVO model: 30D0 v: SDK0J40697 WIN 3305037592210
serial: <superuser required> UEFI: LENOVO v: FWKTB1A date: 08/18/2020
CPU:
Info: dual core model: Intel Core i3-6100T bits: 64 type: MT MCP cache:
L2: 512 KiB
Speed (MHz): avg: 800 min/max: 800/3200 cores: 1: 800 2: 800 3: 800 4: 800
Graphics:
Device-1: Intel HD Graphics 530 driver: i915 v: kernel
Device-2: Microdia USB 2.0 Camera driver: snd-usb-audio,uvcvideo type: USB
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.16 with: Xwayland v: 24.1.6 driver: X:
loaded: modesetting unloaded: fbdev,vesa dri: iris gpu: i915 resolution:
1: 1920x1080~60Hz 2: 1920x1080~60Hz
API: EGL v: 1.5 drivers: iris,swrast platforms: gbm,x11,surfaceless,device
API: OpenGL v: 4.6 compat-v: 4.5 vendor: intel mesa v: 25.0.7-2
renderer: Mesa Intel HD Graphics 530 (SKL GT2)
API: Vulkan v: 1.4.309 drivers: intel,llvmpipe surfaces: xcb,xlib
Info: Tools: api: eglinfo, glxinfo, vulkaninfo x11: xdriinfo, xdpyinfo,
xprop, xrandr
Audio:
Device-1: Intel 100 Series/C230 Series Family HD Audio driver: snd_hda_intel
Device-2: Microdia USB 2.0 Camera driver: snd-usb-audio,uvcvideo type: USB
Device-3: Tenx USB AUDIO driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid
type: USB
API: ALSA v: k6.12.69+deb13-amd64 status: kernel-api
Server-1: PipeWire v: 1.4.2 status: active
Network:
Device-1: Intel Ethernet I219-LM driver: e1000e
IF: eno1 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: 00:23:24:dd:0e:ce
Device-2: Intel Dual Band Wireless-AC 3165 Plus Bluetooth driver: iwlwifi
IF: wlp1s0 state: down mac: 70:1c:e7:28:b7:bb
Bluetooth:
Device-1: Intel Bluetooth wireless interface driver: btusb type: USB
Report: hciconfig ID: hci0 rfk-id: 0 state: down
bt-service: enabled,running rfk-block: hardware: no software: yes
address: 70:1C:E7:28:B7:BF
Drives:
Local Storage: total: 342.81 GiB used: 63.62 GiB (18.6%)
ID-1: /dev/sda vendor: Crucial model: CT240BX500SSD1 size: 223.57 GiB
ID-2: /dev/sdb vendor: SK Hynix model: SC311 SATA 128GB size: 119.24 GiB
Partition:
ID-1: / size: 219.01 GiB used: 63.61 GiB (29.0%) fs: ext4 dev: /dev/sda3
ID-2: /boot/efi size: 511 MiB used: 8.2 MiB (1.6%) fs: vfat dev: /dev/sda1
Swap:
ID-1: swap-1 type: file size: 8 GiB used: 2.5 MiB (0.0%) file: /swapfile
Sensors:
System Temperatures: cpu: 42.0 C mobo: N/A
Fan Speeds (rpm): N/A
Info:
Memory: total: 8 GiB available: 7.65 GiB used: 3.39 GiB (44.3%)
Processes: 272 Uptime: 11h 37m Shell: Bash inxi: 3.3.38
csuhas@ThinkCentreM900:~$