warp Köszönöm, ez is egy információ még a személyes segítségnyújtásra készülő fórumtárs számára is.
Ez azt jelenti, hogy nagyon is valószínűen a rendszer automatikus bejelentkezésűre van állítva.
Nekem ilyen esetre a
sudo sh -c 'dm=$(cat /etc/X11/default-display-manager); if echo "$dm" | grep -q gdm3; then sed -i "s/^AutomaticLoginEnable=true/AutomaticLoginEnable=false/" /etc/gdm3/custom.conf && systemctl restart gdm3; else sed -i "s/^autologin-user=.*/#&/" /etc/lightdm/lightdm.conf && systemctl restart lightdm; fi'
parancs van elmentve. Ez elvileg kikacsolja ezt a funkciót, akár GDM-et, akár LightDM-et használ valaki Display Manager-ként. Azt, hogy ezt most ki tudjuk adni, persze az kell, hogy a gépet bekapcsolva a GRUB menüből elindítsuk a rendszert helyreállítási módban.
Így hát én jelen esetben azt választanám, hogy bebootolok egy telepítőről, felcsatolnám a problémás rendszer rendszerpartícióját és azon megkeresném:
- GDM esetén az
/etc/gdm3/custom.conf fájlt és abban kikommentelném a felhasználómra vonatkozó sorokat, hogy így nézzenek ki:
#[daemon]
#AutomaticLoginEnable=true
#AutomaticLogin=felhasznalonev
- LightDM esetén a
/etc/lightdm/lightdm.conf fájlt kell megkeresni és abban a
[Seat:*]
autologin-user=felhasznalonev
részt módosítani erre:
#[Seat:*]
#autologin-user=felhasznalonev
Aztán menteném a módosítást, majd megpróbálnám bootolni a beteg rendszert, hátha hozzáférek a bejelentkezési képernyőről tty-re átlépve.
Tudom, ez bonyolult. Ha úgy jobb neked, akkor várd meg @klt érkeztét, én most csak lehetőségeket tudok Nektek vázolni.