LaserPanda Ha mondjuk tényleg szükséged lenne egy picit többet tudni a dologról, mint hogy a két menüből elérhető ikont használod, akkor abból érdemes kiindulni, hogy mi tudjuk, hogy a mi systemback.sh-nk a következő helyen van: /usr/local/bin/systemback.sh
A Readme.md-ben van például egy kapcsolókkal foglalkozó rész:
sudo systemback.sh OPTION
-n, --new [NAME] create a new restore point
-s, --storage print the current storage directory path and the slot
-l, --list list available restore points
-z, --size [INDEX] calculate the incremental size of the storage slot or the apparent size of a restore point
-r, --restore [INDEX] perform a system and/or user's configuration files restoration
-m, --repair [INDEX] same as -r but the target (root) directory will be the '/mnt' instead of the '/'
-e, --rename INDEX [NAME] rename a restore point
-k, --keep INDEX set the restore point to be manually removable only
-d, --remove [INDEX] manually remove a restore point
E két információból összelegózva a sudo /usr/local/bin/systemback.sh -l paranccsal ki tudom íratni, hogy jelenleg milyen mentési pontjaim vannak:
csuhas@M900:~$ sudo /usr/local/bin/systemback.sh -l
Index - Restore Point's Name (Creation Date & Time) [Keep]
1 - ePXa4qj8GwMwi3Y4CNOQ (2026-04-17 07:14:18)
2 - 1r9N06HvPMYvSDV4Kk7j (2026-03-27 05:03:21)
csuhas@M900:~$
És aztán kedvemre tudok választani a listából, hogy melyiket szeretném törölni kézzel.
Az 1 indexszel rendelkező pontot azt most csináltam e hozzászólás kedvéért, a 2 indexszel rendelkező pont a régebbi (ott van a dátum, óra perc zárójelben a pontok végén). A rendszerem nekem most jól működik, tehát a frissebb visszaállítási pontot fogom megtartani, azaz a régebbit törölni.
sudo /usr/local/bin/systemback.sh -d 2
Még jön egy jóváhagyásos rész, hogy meggondolhassam magam:
Selected restore point:
1r9N06HvPMYvSDV4Kk7j (2026-03-27 05:03:21)
Press ENTER to remove this restore point, or any other key to exit.
És egy enter után el is indul a kiválasztott pont törlése...
Kisvártatva ez van a terminálablakban:
Selected restore point:
1r9N06HvPMYvSDV4Kk7j (2026-03-27 05:03:21)
Press ENTER to remove this restore point, or any other key to exit.
Removing '1r9N06HvPMYvSDV4Kk7j'... done
The restore point is successfully removed.
Persze az eredmény a fájlkezelőben is látható, de azért mi most már parancssorból ellenőrizzük vissza:
csuhas@M900:~$ sudo /usr/local/bin/systemback.sh -l
Index - Restore Point's Name (Creation Date & Time) [Keep]
1 - ePXa4qj8GwMwi3Y4CNOQ (2026-04-17 07:14:18)
Tényleg sikerült a műtét, egy általam kiválasztott visszaállítási pontot kézzel töröltem.
Ugye, hogy nem is nehéz?
És akkor ugyanígy megy az is, hogy mondjuk nem a legutolsó készített pontra szeretnél visszaállni.
A sudo /usr/local/bin/systemback.sh -l paranccsal kiíratod, milyen visszaállítási pontjaid vannak és mondjuk a sudo /usr/local/bin/systemback.sh -r 2 paranccsal visszaállsz arra, amelyiknek 2 az index értéke, mert valamiért az utolsóként készített 1 indexű nem felel meg neked.