warp Most lehet, hogy ki fogok már kapni, merthogy nehogy már elrontsam a kérdező rendszerét, de engem bizony nem hagyott nyugodni a dolog.
Van még egy lehetséges irány.
Nem bántottam a snap Firefoxot, hanem feltettem mellé a Flatpak Firefoxot.
Persze én könnyen vagyok a virtuális gépre telepített rendszeremen, azt bátran merem ütni-vágni.
sudo apt update
sudo apt install flatpak
flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo
Ezt követően lehet, hogy elég egy ki-bejelentkezés is, én újraindítottam a gépet.
Maga a telepítés ennek a parancsnak a hatására zajlott le:
flatpak install flathub org.mozilla.Thunderbird
És már meg is jelent a menüben mindkettő. Lett egy Thunderbird levelezőkliensem (ez a snap) és egy Thunderbirdem (ez a flatpakből települt).

Igaz a Flatpak egyenlőre angol, de az lejátssza az alapértelmezett rendszerhangot és azt is amit kézzel adok meg neki.
Kiadtam a sudo apt-get install thunderbird-locale-hu parancsot, de ezzel vagy mellélőttem, vagy ez még kevés volt, minden esetre a Beállításoknál (Settings) itt:

hozzáadtam a magyar nyelvet, meg kiválasztottam, hogy az legyen, amit használ és most már ez Thunderbird is magyarul van.
Megvan a snap és a flatpak is, indítom, amelyiket óhajtom. Ez is egy lehetőség, amit latolgatni lehet.

Ha lesz esetleg ilyen irányú döntés, akkor úgy látom, hogy a flatpak profilmappája a ~/.var/app/org.mozzila.Thunderbird/.thunderbird, ezzel majd még akkor lehet, hogy lesz dolgunk...