Korábban 24.04.4 LTS-t használtam. AMD-s LENOVO-n a videóktól (Youtube, face reels) rendszeresen fagyott a gép, ezért töltöttem le 26.04 LTS-t és telepítettem. Telepítés beállítása sorból 1.képen állítottam be a Hungarian/magyar nyelvet. Kézi telepítést választottam 3 partíciót állítottam be - SWAP, / és /home célokra.
Telepítés után nézve az eredményt a 24.04-ből megszokott magyar nyelvű könyvtárnevek angolul jöttek fel. A fentről lenyíló dátum és időpont is angol nyelven jelent meg. Emiatt megnéztem a nyelvi beállítást. A telepítés angolul történt. Semmi nem utalt a telepítés során megadott választásomra.
Ekkor egyén szinten magyar nyelvet és Magyarország számformátum ábrázolást állítottam be. Logout, Login és nem változott semmi.
Következő lépésben rendszer szinten telepítettem a Magyar nyelvet. Szintén Logout és Login.
A Login ablakon magyar feliratok vannak, de bejelentkezés után fent középen még mindig ékes angol nyelven és formában jön a dátum és lenyitva a naptár mellett az egész tartalom. Ha magyar nyelvű web lapot nézek, akkor felkínálja, hogy a magyar szöveget fordítsa angolra. Ha web lapra bármit gépelek magyar szavakat aláhúzza pirossal. Itt ezt is. LibreOffice-ban és a Thunderbirdben megtaláltam a nyelv beállítást. Az rendben.
Kérdés, karakteres környezetben hogyan tudom beállítani a magyar nyelvet, ha a grafikus környezet nem működik?