KiralyMarta Nincs ötlet ill az hogy telepítsek OTD-t megpróbáltam nem ment.
Nálad az eszköz, kísérletezni csak te tudsz, ezért kész receptet mi nem tudunk adni.
Tudod, én vagyok a rendszervissza csávó. Írod, nálad ezen a rendszeren most az se.
Én ebben az esetben azt csinálnám, hogy egy viszonylag kis partíció lenne az Ubuntu 26.04 rendszerpartíciója, mondjuk 50 GB. Felraknám az Ubuntut, az összes jelenleg elérhető frissítést és bootolás másik telepített rendszer vagy live alól. A partíció kimentése dd-vel valahová egy képfájlba DÁTUM-ÓRA-PERC.img elnevezéssel.
Ubuntu bebootol, kísérletezés, ha valami elromlik, bootolás a másik/live rendszer alól és az .img visszamásolása a partícióra.
Ha valameddig eljutok és azt mentendő állapotnak gondolom, akkor azt az állapotot is ki lehet másolni egy újabb DÁTUM-ÓRA-PERC.img-be.
Szerintem egyszerre soha nem lenne négy .img-nél többem az egész kísérletezés során, hisz a közben feleslegessé válókat lehet törölni, az egyetlen amit biztos végig megtartanék, az a kiindulási lemezkép.
ÉN ezt csinálnám.
Hogy a 8-as vagy 9-es keretrendszer lesz jó? A snap vagy a külső tárolóból jövő vagy a Flatpak? Ki tudja? A telepítési kísérlet a 8-ast hiányolta...
Próba, cseresznye.
De nem muszáj úttörőnek lenni, lehet, hogy csak vársz, addig használod a 24.04-et és a frissítésekkel egyszer megérkezik a működőképes állapot is.