Szintén.
csuhas@M900:~$ lsb_release -a
No LSB modules are available.
Distributor ID: Linuxmint
Description: LMDE 7 (gigi)
Release: 7
Codename: gigi
csuhas@M900:~$ free -m
total used free shared buff/cache available
Mem: 7837 4139 1398 528 3120 3697
Swap: 8201 0 8201
LaserPanda A rendszer telepítéskor automatikusan létre hozott egy 8,6 GB-os cserehelyet
Hajszálra ugyanannyi.
sudo parted -l
[sudo] password for csuhas:
Model: ATA CT240BX500SSD1 (scsi)
Disk /dev/sdb: 240GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: gpt
Disk Flags:
Number Start End Size File system Name Flags
1 2097kB 302MB 300MB fat32 primary boot, esp
2 303MB 8903MB 8600MB linux-swap(v1) primary
3 8904MB 240GB 231GB ext4 primary
LaserPanda A Gemini azt javasolja, hogy a 60-as priorítást írjam át.
Én átírtam, a /etc/sysctl.d/90-swappiness.conf fájlt kellett ehhez létrehoznom, ebben szabályozom ezt.
csuhas@M900:~$ sysctl vm.swappiness
vm.swappiness = 10
csuhas@M900:~$ cat /etc/sysctl.d/90-swappiness.conf
vm.swappiness=10
Nem biztos, hogy igazam van, de én úgy vagyok vele, hogy addig jó, míg a rendszer a swap-et nem használja. Az egy mentőöv arra az esetre, ha rendszer kifutna a fizikai RAM-ból.
A RAM szerintem azért van a gépben, hogy használva legyen, mivel én igyekszem a szokásaimat és hardvert úgy összehangolni, hogy extra esettől eltekintve ne fusson ki a fizikai RAM-ból a rendszer, én bizony át szoktam írni az eredeti 60-as értéket 10-re, hiszen minek irkáljon a rendszer az SSD-re mikor a fizikai RAM-ba is bőven belefér?
A swapfájl méretét és helyét könnyebb módosítani, mint egy partícióét, viszont egy partíciót két rendszer is könnyen használ. Nekem a 8 GB nem hiányzik, mivel általában nincs használatban, így nekem teljesen mindegy hogy partíció vagy fájl, jó ez így. Mivel a swap mérete megegyezik a fizikai RAM méretével, tudnék hibernálni, ha szeretnék.
Ha kicsit nézegetnéd, hogy nálad miképp alakul a RAM-használat, akkor egy terminálablakot kitehetsz valamelyik sarokba egy watch free -m paranccsal.
Ahogy látod, nálam a swap-használat sorában általában egy szép kerek 0 van.