KiralyMarta 2 adat veszett (bár ez nagyon ritka) és csak azt állítanám vissza.
Az adat visszaállítására az adatmentés való. Tudom, tud ez kutyulódni, mert például a Timeshiftben is be lehet állítani felhasználói fájlokra vonatkozó adatmentést két fokozatban is.

Első lépésként maradjunk annál, hogy semmit nem mentünk a felhasználói fájlok közül vagyis itt a Felhasználók fülön az összes felhasználó sorában a Mindet kihagy értéknél van a pötty. Ekkor lesz a legkisebb a mentés mérete.
A felhasználói állományok mentése ekkor egy külön dolog, azt másképp, más alkalmazással végezzük, vagy a Szűrők fülön kézzel beállítunk szabályokat, hogy mégis miket szeretnénk beletenni a mentésünkbe, tudván, hogy minden egyes kivétellel nagyjából mennyivel fogjuk növelni a mentésünk méretét.

A szívemhez közel a legjobban egy normál rendszer esetében az áll, hogy annak felhasználójára vonatkozóan a „Csak rejtett fájlok felvétele” oszlopba teszem a pöttyöt. Így mentődnek a felhasználóm beállításai is, az adatmentés, amiről külön gondoskodom, az tényleg adatmentés lesz. És persze Szűrők fülön ekkor is kijelölhetem például, hogy a /home/csuhas/.thunderbird könyvtár NE kerüljön bele a mentésbe, mert ez mondjuk marha nagy és feleslegesen növeli a mentésem méretét.
További gondot okozhat ilyen beállítás esetén, ha vannak Flatpak alkalmazásaid, hisz azok a /home/$USER/.var alá dolgoznak és esetenként tudnak csodát csinálni. Esetleg ezeket vagy ezek valamelyikét is érdemes kihagyni egy rendszermentésből. Én már láttam olyan fórumtémát, ahol egy 256 GB-os SSD-n az összes szabad helyet, mondjuk 200 GB-ot felzabált egy Flatpak bányászprogram az adataival, ha egy ilyen belekerül egy mentésbe, az lássuk be azért problémás tud lenni.
A minden fájl felvételét én kerülném, arra tényleg ott az adatmentés, de ahány felhasználó, annyi igény.
Röviden válaszolva, ha jól értem a kiindulási kérdést, akkor szerintem már eleve számomra tévesen van feltéve, adatot az adatmentésből állíts vissza.
Bár most nincs előttem az alkalmazás, de emlékeim szerint a Hely egyértelműen a HOVÁ mentem megadására szolgál, megfelelő fájlrendszerű partíciót tudsz kijelölni itt a mentés helyéül. Azon fog csinálni az alkalmazás egy Timeshift nevű könyvtárat és oda ment. Nincs további vita, állítgatási lehetőség.
KiralyMarta letiltod az ütemezett mentést = minden ismétlődés=0
Igen. Ha az ütemezésnél semmi előtt nincs pipa, akkor nincs ismétlődés, kézzel kell megcsinálnod a mentéseket, amikor szeretnéd, automatikusan egy sem fog készülni.