A telepítés és beállítás szerintem amúgy is egy haladó téma, ez a rendszertelepítés extra hozzáértéssel vagy az egyedi telepítő készítése, aztán végképp. Nem kell ilyet tudni ahhoz, hogy Linuxod legyen, és azért van már számos gyengébb gépekre szánt előre elkészített telepítő is.
A téma indítójának eredeti elképzelése emlékeim szerint az volt, hogy készít egy pici és gyenge gépeken is jól futó rendszert. Volt egy tapasztalata, hogy minél inkább kisebb egy rendszer, annál gyorsabban fut, de ezt én csak részben osztom, annyiban igaz lehet a megfigyelés, hogy általában a nagyobb ISO-k és azokból települő nagyobb helyfoglalású rendszerek több szolgáltatást tartalmaznak és minél több szolgáltatás fut, annál lassabb tud lenni egy rendszer egy gyenge hardveren, illetve ha sok olyan csomag van feltelepítve, melyet amúgy igazából nem is használunk, akkor ezzel megnő a frissítések telepítése során letöltendő adat mennyisége és maga a frissítés is tovább tart, de ezen felül, ami nincs használatban, az nem befolyásolja egy rendszer sebességét.
A mindenáron lenyomni a rendszer vagy telepítő ISO méretét tehát azért picit kétarcú dolog.
Attól, hogy leszedünk egy rakat valójában számunkra felesleges betűkészletet, nyelvi csomagot, mondjuk a teljes LibreOffice-t nem lesz gyorsabb a rendszerünk, ha amúgy sem futtatnánk ennek az irodai programcsomagnak egyik elemét sem.
Ha tényleg másoknak szeretnénk rendszert készíteni, akkor szerintem adódik, hogy egy live rendszert kell csinálnunk, amiről aztán viszonylag könnyen tudnak más felhasználók is telepíteni.
Továbbra is azt mondom, ez extrán bonyolult dolog.
A mindenképp szükséges szolgáltatásokat egyesével összevadászni, bekonfigurálni betyáros feladat.
Ha valamelyik live-task csomagot tesszük fel, akkor az tartalmazni fogja a szükséges szolgáltatásokat, lesz benne telepíthetőségi lehetőség, persze, viszonylag sok csomag és szolgáltatás, hogy elég széles körben működőképes legyen.
Ilyen módon készített lemezképet a téma indítójától nem kaptunk, sem az esetleges elkészülésének módját, én arra tippelnék, azért, mert nem ilyet csinált.
Akkor marad az, hogy debootstrappal a saját gépére egyből telepített egy rendszert.
Én nem vagyok egy nagy szám a parancssorban, de ezért azt kétlem, hogy ő egyesével meg tudta határozni, mi kell belekerüljön a rendszerbe, szerintem most az AI írt neki ehhez egy kódot, amit persze nem mutatott meg nekünk, csak közölte, hogy „Már aki ugye ért hozzá.”.
Ha így is csinálta és neki végre van egy számára jól működő rendszere a harmatos Chromebookján, akkor hurrá!
Csak én azt nem látom, hogy ezzel az eredeti cél hogyan teljesül, hogyan segít ezzel másoknak, hogyan lesz az ő gyenge gépükön egy ahhoz és felhasználójuk egyedi igényéhez igazodó fürge rendszer, ha egyszer meg sem mutatta, mit csinált.
Ez egy olyan szintű feladat szerintem nagyjából, mint egy alap arch-ból használható rendszert faragni.
Abból is születtek aztán már olyan változatok, ahol meghatározott szkripteket lehet futtatni, illetve olyanok is, ahol kész az asztali környezet...
Egyelőre a live-os kísérleteknél tartok.
Kíváncsi voltam, klt-t másolva mire jutok.
Az live-task-lxde utáni részen változtattam csak egy picit, mivel nekem nincs font-eltávolító szkriptem, illetve a libreoffice csomagot én fent hagytam, a firefox-esr és a libreoffice sok nyelvi csomagját leszedtem és csak a hu és en-gb-t tettem vissza, ezzel GB körüli hely szabadult fel, viszont feltettem a gparted-et, a chromium-ot...
Willhaley leírása nekem a „Create a FAT16 UEFI boot disk image containing the EFI bootloaders.” résznél hibát dobott:
(cd "${HOME}/LIVE_BOOT/staging" && \
dd if=/dev/zero of=efiboot.img bs=1M count=20 && \
mkfs.vfat efiboot.img && \
mmd -i efiboot.img ::/EFI ::/EFI/BOOT && \
mcopy -vi efiboot.img \
"${HOME}/LIVE_BOOT/staging/EFI/BOOT/BOOTIA32.EFI" \
"${HOME}/LIVE_BOOT/staging/EFI/BOOT/BOOTx64.EFI" \
"${HOME}/LIVE_BOOT/staging/boot/grub/grub.cfg" \
::/EFI/BOOT/
)
20+0 records in
20+0 records out
20971520 bytes (21 MB, 20 MiB) copied, 0,0765592 s, 274 MB/s
bash: mkfs.vfat: command not found
Valamiért nem találta meg a shell, pedig ott volt a helyén.
Így viszont már lefutott.
(cd "${HOME}/LIVE_BOOT/staging" && \
dd if=/dev/zero of=efiboot.img bs=1M count=20 && \
/usr/sbin/mkfs.vfat efiboot.img && \
mmd -i efiboot.img ::/EFI ::/EFI/BOOT && \
mcopy -vi efiboot.img \
"${HOME}/LIVE_BOOT/staging/EFI/BOOT/BOOTIA32.EFI" \
"${HOME}/LIVE_BOOT/staging/EFI/BOOT/BOOTx64.EFI" \
"${HOME}/LIVE_BOOT/staging/boot/grub/grub.cfg" \
::/EFI/BOOT/
)
20+0 records in
20+0 records out
20971520 bytes (21 MB, 20 MiB) copied, 0,0990569 s, 212 MB/s
mkfs.fat 4.2 (2021-01-31)
Copying BOOTIA32.EFI
Copying BOOTx64.EFI
Copying grub.cfg
Utána már lett egy 3,3 GB-os ISO. Van benne telepítő meg minden.
Van egy sejtésem, hogy az eredeti Debian LXDE is valahol ebben a méretben van.
Egyelőre nekem sokkal járhatóbb útnak tűnik számomra a netinstall-ból telepített akár LXDE, annak belakása és akár másolása is, hozzám az közelebb áll, abban nagyobb a gyakorlatom.
És azt még mindig nem látom bizonyítva, hogy akár egy eredeti ISO-ból telepített Debian LXDE mennyivel futtat több szolgáltatást, mint egy ilyen sok munkával összehozott valami.
Meg aztán továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy egy nagyon gyenge hardver életben tartásán lehet görcsölni, lehet is olyan karcsú rendszert csinálni, ami még elfutkos magában rajta, de hamar bele fog futni a felhasználó egy ilyennel abba, hogy megnyitja a böngészőt, böngészik és ez a folyamat megeszi az összes erőforrást.
A végső következtetésem nekem maradt a kiinduláskori:
Ma már 4 GB RAM-mal hétköznapi felhasználás nehezen lehetséges, holnap pedig biztosan lehetetlen lesz ilyen bűvészkedés mellett is.
Ha lehet, akkor inkább legyen egy viszonylag elfogadható, akár használtan beszerzett, a kor követelményeinek megfelelő és még bővíthető gépetek és akkor arra viszonylag szabadon és könnyen, ettől biztos sokkal könnyebben, tudtok bármilyen Linuxot telepíteni az elérhető számos nagy csapatok által előre elkészített összeállításból kedvetek szerint választva, jól fog futni rajta. Ma is és holnap is.
De az sem baj, ha ti magatok egyáltalán nem tudtok telepíteni, rendszert beállítani. Keressetek valakit, aki ezt megcsinálja nektek, aztán használjátok örömmel a Linuxotokat. Ugyanis használni már nagyon könnyű, az adminisztrálás az bizony tanulandó, de e tudás nélkül is le lehet élni egy tökéletes és szép életet és még Linuxot is tudtok használni, ami egy nagyszerű dolog.