A FB-on vagy az AI-tól sokkal hamarabb kap valaki választ a kérdésére. Kérdezni könnyebb, kényelmesebb, mint keresni, utánaolvasni, szöveget értelmezni. Felteszem a kérdésem, kapjam meg rá a választ. Nem számít hányan kérdezték már előttem esetleg ugyanezt, a kérdésekre adott válaszok más által ezeken a helyeken nem vagy nagyon nehezen visszakereshetőek.
Ugyanakkor, akik ezeken a helyeken a válaszokat adják, maguk is valószínűleg fórumokból, Wikikből szedték magukra ezt a tudást és egyébként egy ilyen típusú kérdés feltevésekor az én tapasztalatom szerint az AI alapvetően oda vágó témájú néhány weboldalból próbálja összerakni a válaszát.
Vagyis valójában a tudás forrásai minden esetben a fórumok, Wikik, szakkönyvek, a (munka)tapasztalat. Az újonnan felmerülő kérdésekre először valahol válaszok kell szülessenek, amelyeket fel tud dolgozni az AI.
Ugyanakkor a kérdezők nem szívesen látogatják már a fórumokat, nem szeretnének tanulni, csak tudni. Tudni a választ a kérdésre, gyorsan és egyszerűen végrehajtani és a dolgot el is felejteni.
Egyre inkább elterjedt, hogy mindenkinek lehet véleménye. Nem baj, ha a tények nem támasztják alá ezt, bőven elég, hogy szerinte így van vagy így is lehet és kész. Meg tudod cáfolni? Nem, vagy nem fogadja el, aki pedig harmadik félként olvassa ezt, az végképp nem tudja eldönteni, hol az igazság, elbizonytalanodik.
Régen az újságírás is szigorúbb volt, csak többször visszaellenőrzött dolgot lehetett megírni, tényként közölni. Tele vagyunk álhírekkel, az AI által gyártott hamis fényképekkel.
A kommunikációs stílus is eldurvult, még a korábbinál is jobban hiányzik az egymás iránti tisztelet és nagy divat a másikba belekötni, lehúzni, lerántani, az állítása iránt kételyt ébreszteni még akkor is, ha valójában cáfolni nem is tudjuk, mi is tisztában vagyunk vele valójában, hogy vélhetően igaza van, de a kétely ébresztésének aljas eszközével hitelteleníteni tudjuk így is a közlendőjét.
Ha vissza tudnánk kicsit térni a tényekkel alátámasztott állítások közléséhez és egymás nagyobb mértékű kölcsönös megbecsüléséhez, azt hiszem, az sokat javíthatna a helyzeten.
Én vélek felfedezni egy olyan tendenciát is, hogy egyeseknek nincs is szüksége már számítógépre, egy okostelefonnal és egy tablettel jól elvannak, igazából, ha van is számítógépük, azt szinte be sem kapcsolják. De ezt nem biztos, hogy visszaigazolják a széles körű eszközhasználati adatok, ez lehet csak az én érzetem a saját szűkebb környezetemben szerzett tapasztalataim alapján.