linuxvarazslol Nem is tudom, ahogy mélyedek bele az AI-ba, úgy változik a véleményem róla.
Az AI már az 50-es évek óta jelen van a számítástechnikában, de csak pár éve lett elérhető az a számítási kapacitás, amivel ténylegeses modellezhető a gondolkodás. Az utóbbi 3-5 évben a fejlődés üteme nagyságrendekkel volt nagyobb, mint az említett megelőző 6-7 évtizedben. Ráadásul nem is lehet pontosan felmérni, hol tartunk, mert folyamatos a lemaradásunk, ill. a bárki által elérhető modellek töredékét tudják, mint a fizetős modellek, és azok is töredékét, a legnagyobb, kutatásra használtaknak.
Ez valóban félelmetes, de nincs mit tenni, már létezik, a mindennapok része, ha valaki nem vesz róla tudomást, vagy teljesen elutasítja, akkor is hatással lesz rá.
A Debian mondhatja, hogy márpedig nem (mint sok más disztró), de mit mondanak akkor, ha 1-2 éven belül kiderül, 10x-100x annyi munkával és költséggel állítják elő ugyanazt a kódot, mint a versenytársak? Mert ne tévedjünk, ezen téren is akkora a fejlődés, mint az emlékezetes spagettievős AI videó, és a mai AI videók között, amire már "vízjelet" kell tenni, hogy egyáltalán meg lehessen különböztetni a valóságtól.
A Windows AI funkcióit én észre se vettem igazán, egyrészt mert a hardvereim többségén nem tud futni (nincs NPU), másrészt egyszerűen nem kértem, ill. nem telepítettem. Ami kell, azt böngészőből használom.