Már küzdöttem egy ideje, hogy a laptopomon olyan oprendszer legyen, ami megfelelően gyors. A laptopom hardvere nagyvonalakban: Celeron 2.4Ghz, 256MB RAM, 40GB vinyó. Ugye, az a 256 MB memória...
Először próbálkoztam Ubuntu 8.04-gyel, letöltöttem a sima telepítőt, de még a live sem indult el. Akkor találtam meg, hogy van Ubuntu minimal telepítő (9,5 MB), ami internetes ugyan, de elég gyors a netem hozzá. Így fel is tettem az alaprendszert (command-line), majd a gnome-ot. Halál lassú volt. Kb. egy hétig használtam, akkor rátaláltam a LowMemorySystems oldalra. Itt találtam rá a xubuntura. Muzsikált szépen; az túlzás, hogy gyors volt. Kb. egy hónapig használtam, amikor megint elegem lett a lassúságból.
Ezek után próbálkoztam a FluxBOX-szal. Szépen, gyorsan futott, de számomra nehézkes konfigurálása miatt, valamint, hogy nem tudtam rendes panelt indítóikonokkal létrehozni, leszedtem. Ekkor jött az IceWM.
sudo apt-get install xorg
sudo apt-get install icewm
Itt én feltettem az icewm-themes csomagot is, de igazán szép témát nem találtam benne. Persze az én izlésem nem irányadó senki számára sem.
sudo apt-get install gdm
(megj. ehhez fölpakolt néhány plusz csomagot, lehet használni pl. slim-et is, de nekem nem ismerte föl automatikusan az icewm-et, meg a gdm-hez többféle téma van)
Ez a lépés kihagyható, ha kézzel akarjuk indítani (ehhez karakteres felületen kell bejelenkezni):
startx
Ekkor jobbgombbal az asztalunkra, vagy a bal alsó sarokban van a St@rt menü. Itt tudjuk módosítani a megjelenítendő témát.
Egyből föltettem egy szebb terminált, méghozzá a gnome-terminal-t, és a firefoxot. Ezzel persze fölraktam egy csomó más csomagot is (ugyebár a függőségek miatt).
sudo apt-get install gnome-terminal firefox
A következő dolog, ami szemet szúrt, a GTK, kifejezetten csúnya kinézete. Több órás keresgélés a neten...végül ami működött:
sudo apt-get install gtk-chteme
Majd a gtk-chtheme paranccsal indítható.
Majd az IceWM témáját is módosítottam a spreadbuntu-ra:
http://themes.freshmeat.net/projects/spreadbuntu/
A letöltött témát a ~/.icewm/themes/ mappába kell kicsomagolni, ekkor már meg is jelenik az IceWM menüjében (a themes mappát kézzel kellett létrehoznom).
Most van egy Human kinézetű, gyors linux a gépemen. Jelenleg még nem döntöttem el, hogy feltegyem-e a nautilust. Ezzel, ugye könnyebb lenne az asztal kezelése (ami most még nem igazán megoldott); többek között a háttérkép beállítása is.
Valamint fölraktam a wicd-t is (sources.list módosítás szükséges!), ehhez kellett a DBUS is. Pontosan nem tudom melyik csomaggal együtt telepedett föl, talán a gnome-terminallal.
Screenshot: http://kepfeltoltes.hu/081026/shot4-mod_www.kepfeltoltes.hu_.png