A vicc az egészben az, hogy Stinget nem érdeklik a lehetséges okok, ő csak élvezi, hogy mindig van miért fikázni a Linuxot. Néhány dolgot azért megemlítenék saját kútfőből is, meg a Tuxradaros kommentekből is.
Windows alatt (tökmindegy, hogy emulálva fut-e, vagy sem) mindig van valamilyen prefetch. Linuxon - hacsak a preload nincs beépítve a rendszerbe - nincs ilyen. Nyilván bizonyos műveletek Windowson nagyobb teljesítmény mutatnak majd, hiszen míg szerencsétlen pingvin előkeresi diszkről a megfelelő állományokat egy teszt futtatásához, Windowson azok cache-ben vannak, tehát nem kell ilyennel töltenie az idejét. Innen kezdve pedig irreleváns, hogy a Windows natívan, vagy emuláltan fut-e.
A másik dolog a Firefox kódjának a minősége, milyensége. A tesztet úgy kellene elvégezni, hogy a létező legkevesebb OS-oldali sajátosság szólhasson bele a végeredménybe, azaz ugyanazt a forráskódot ugyanolyan fordítóval kell lefordítani minden vizsgált platformon. Nyilván, ha Mozilláék bizonyos forráskódbeli optimalizációkat kihasználtak a rendelkezésükre álló Windowsos fordító miatt, tessék azokat kivenni és lehetőleg ugyanolyan, vagy legalábbis adott keretek között az elérhető "leghasonlóbb" kódot lefordítani Windowsra, majd az így kapott böngészővel lefuttatni a teszteket. Persze, tudom én, hogy platformfüggetlen kód nem nagyon létezik, de ha valaki ilyen és hasonló tesztekre adja a fejét, számoljon az ilyen "apróságokkal" is.
Ne kövezzetek meg, ha néhány dologban tévedek, vagy marhaságokat írok, a kódolásba éppen csak beleütöttem az orrom - egyszerűen csak ez a véleményem.