Sziasztok!
Ma kétszer is rácsodálkoztam a világra.
Újra kellett telepítenem anyósom gépén az XP-t, és a Kiwi 8.04-et is. Az XP ugyan érdekes dolgokat produkált, de nem ezért említem itt. A Kiwi-t viszont egészen prózai okok miatt: egyszerűen elveszett a jelszavam: én, mint admin csoporttag, ezt zokon vettem. Mentség, hogy október óta nem voltam a gépnél. Sebaj. Próbálkoztam a "gyári" 8-10-zel, de a LiveCD elakadt a bootnál. Igazándiból Kiwi is azért került rá, mert a Hardy annak idején ugyan így elakadt, a Kiwi viszont felment. Lényeg, hogy nekiálltam a 8.04.2-nek, most felment. Viszont nem volt sehol az XP, a grub menüben sem jelent meg, mikor meg csatolni akartam, csúnyákat írt ki, de ezt most nem részletezem, valószínűleg a nem sikeres XP-partíció miatt kellett volna checkdisket futtatni az XP-n, mielőtt csatolom. És lehet eme hiba miatt nem vette fel a /boot/grub/menu.lst-be sem, így a grub indítónál leadott esc-sorozat következtében is csak a Hardy-t láttam a grub menüben. Sebaj! "Mit veszíthetünk, nem az én gépem!" felkiálltással pendrive-on átraktam a laptopomról a menu.lst XP-re vonatkozó részét. De nem lett jó, hiába indítottam. Na, ezek után megnéztem, mi is az a hibaüzenet. :) És újraindítva az XP-t, persze automatice lefutott a chkdisk, és lőn 'bódottá'. Van Hardy és van XP. De érdekességképp megjegyezném, hogy az XP javító telepítése nem írta felül a grubot, de mikor keményen ráengedtem, az már radírozott. Bár az XP-n belüli lehetőség, hogy a fájlrendszer békén hagyása nélkül telepíthettem újra a rendszert AZONOS PARTÍCIÓRA, adatvesztés nélkül, határozottan tetszett. Mondjuk kezdő vagyok ilyen téren (is :D), de szimpatikus cselekedet.
És most a memória:
A Hardy meglepetése a memóriahasználat alapállapotban: semmi effekt bekapcsolás. Tán 12MB grafikus kártya és 768 MB ram mellett 164 MiB memóriahasználat. Ez számomra hihetetlen, bár nem emlékszem, mennyi volt az alap Ibex, de szerintem legalább a duplája.
Kinek milyen tapasztalatai vannak?