1. A videókártya futása a disztrótól magától nem függ. Értsd a Canonical, mint az Ubuntu fő készítője nem tud belenyúlni az Ati által kreált driver-be. Jó hír az Ati törődik a GNU/Linux-szal, és mostantól főleg azokkal akiknek r600-700 kártyái vannak (tehát kb. HD 2000 fölfelé). Nekem is csak február óta van HD-s kártyám (4670-es), pont egy Phoronix teszt alapján vettem meg, akik ehhez nagyon értenek. Két éve azt hiszem még az Ati sem volt nagyon a nyílt driverek pártján, ma már egyre több infót adnak közre a kártyájukkal kapcsolatban. Egy szóval a márciusi driver pl. király, a 9.04-es feltelepítéséhez azonban megvárnám azt az időt, amikor az Ati kiadja az áprilisi drivert, amiben már benne van az új xserver támogatása is ami az új Ubuntuk-ban benne van.
2. Ha Ubuntu-t használsz, akkor szerintem nem lesz benne túl sok újdonság. Ha viszont a Kubuntu-ra vagy kíváncsi, akkor októbertől nagyon sok változás volt. Akkor azt hiszem KDE 4.1.2 volt az alap verzió, a mostani KDE 4.2.2 lesz, számos javítással. Például a saját 3d effektek is jobban bennek (plusz a márciusi Ati frissítés is dobott nálam rajta). Sokkal stabilabb, illetve jobbak lettek benne a dolgok. Rengeteg újdonság vannak benne.
Ha Xubuntu-t akarsz kipróbálni, akkor ott is sok új lesz az előző verzióhoz képest, mert a 4.6-ba kegyetlen sok új dolog került.