Sziasztok!
A HUP-on láttam róla először hírt, május közepétől itthonra is elérhető a Fit-PC2. Több szempontból is különleges:
- Akkora, mintha 3 CD tokot egymásra tennél
- Passzív hűtésű, semmi ventillátor
- Kérhető vinyó nélkül, ekkor vagy veszel bele egy nagyobb vinyót, vagy SSD-t, ekkor teljesen zajtalan lesz, hiszen nem fog mozgó alkatrészt tartalmazni
- Kínálják kifejezetten Ubuntuval is
- Fogyasztás: 8W teljes processzor terhelés mellett, 6W átlagos használat alatt
A fit-pc.info oldalon elő lehet rendelni. Végigkattintgattam, Magyarországra adóval, szállítási díjjal együtt 362 euró, kb. 104.000 forint. Ennyiért 1,6 GHz-es Atomot adnak, 1GB RAM, de oprendszer és merevlemez nélkül, tehát ehhez hozzá kell még adni egy vinyó vagy SSD itthoni árát. De ez csak egy disztribútor, lehet lesz ennél olcsóbban. A hivatalos oldaról májusban rendelhető, Paypallal.
Jó persze olcsóbban össze lehet hozni egy sokkal erősebb gépet, csakhogy az hangos lesz, 40-szer több helyet foglal, 15-ször többet fogyaszt.
Árán kívül hátránya még, hogy az Intel GMA500 miatt csak Ubuntu 8.04-gyel megy. Szerintetek mikor lesz driver 9.04 alá?
Ennek a gépnek alternatívái lehetnek az Nvidia Ion alapú gépek. Ilyenből egyelőre csak egyet jelentettek be, az
Acer Aspire Revo-t. De az Ionos gépek nem tudom, hogy passzív hűtésűek-e.
Egy ilyen Fit-PC2 jó lenne a legújabb Ubuntuval. A legtöbb otthoni felhasználónak elég ez a teljesítmény. Egyébként a nagyobb HD videót is lejátsza.