Alany: HP dv7 1131eg , Ubuntu 8.10 (Vistával duálban).
Belefutottam valamibe ami úgy tűnik hogy nem orvosolható egyszerűen.
Probléma:
EHCI: BIOS handoff failed
Arra jutottam (na nem egyedül, https://lists.linux-foundation.org/pipermail/bugme-new/2008-December/020541.html ) hogy a BIOS nem felel meg az EHCI specifikációnak (http://www.intel.com/technology/usb/ehcispec.htm 121 és 122-es oldal) ezért rengeteg időt veszteget induláskor a gép a BIOS-ra. A csávó írt is az intelenk, de elhajtották.
dmesg részlet:
[ 2.128072] io scheduler cfq registered (default)
[ 10.128007] pci 0000:00:1a.7: EHCI: BIOS handoff failed (BIOS bug?) 01010001
[ 18.128007] pci 0000:00:1d.7: EHCI: BIOS handoff failed (BIOS bug?) 01010001
[ 18.128187] pci 0000:01:00.0: Boot video device
Széttúrtam a netet megoldást keresve, de csak két lehetőségre bukkantam:
1. le kell tiltani a setupban az "USB Legacy support"-ot. Igaz így indításkor nem lesz billentyűzet...
2. módosítani kell a kernelben a /drivers/usb/host/pci-quirks.c ben (kb 274edik sor) az msec értéket 5000-ről mondjuk 100-ra.
(3. esetleg megpróbálok egy BIOS frissítést Vista alól, de ettől jobban parázok mint a kernel fordítástól, mivel ezzel jobban haza lehet vágni a gépet, ami nem is az enyém...)
Sajnos az 1. megoldás hamar kiesett, tekintve hogy a BIOS-ban kb. nulla dolgot lehet beállítani (hacsak nincs valami rejtett opció amivel előjön a rendes setup?). Boot sorrend meg még valami állítható, de ilyen jelentéktelen mint pl idő állítása, semmi értelmeset nem lehet a BIOS-ban állítani.
Tehát marad a 2. megoldás és ennek a hogyanja lenne a tulajdonképpeni kérdésem.
Mivel egyébként minden szép és jó (tekintsünk most el olyan apróságtól mint a mikrofon:D) tökéletesen megfelel az a kernel ami most a rendszer alatt van, kivéve ezt a kis részt. Gondolom ezt nem tudom módosítani, hanem fordítani kéne egy teljesen új kernelt. (Igazam van?)
Gondolom a 8.10 kernel forrása valahol elérhető és az megegyezne azzal ami most a rendszer alatt van mivel én ezen nem változtattam semmit csak telepítettem. (Igazam van, ha letöltöm a 8.10 kernel forrását az megegyezne azzal ami most a rendszer alatt van vagy telepítéskor személyre/gépre szabott valamit?)
A fő kérdés pedig az hogy hogy tudnám ráhekkelni az általam módosított kernelt (csak a fent említett változtatás lenne) a rendszerre?
Na, ha ezeket nekem valaki megválaszolja vagy tud más megoldást a problémámra akkor maxi riszpekt.