Szervusztok!
Samba megosztást használunk laptopok és asztali gépek között. Szeretnék személyre szabott megosztási jogosultságokat osztani.
Létrehozok felhasználókat (home-mappa nélkül = helytakarékos, vagy akár home mappával), hozzáadom őket a sambashare - csoporthoz, kapnak jogot fájlrendszer megosztásra, felhasználó fájlrendszerek csatolásásra, ethernet és vezeték nélküli hálóra kapcsolódásra és külső tároló eszközök elérésére.
Ezután beállítom az ACL jogokat így:
zoli@ubul:~/Dokumentumok$ getfacl Cs/
# file: Cs/
# owner: zoli
# group: zoli
user::rwx
user:aniko:r--
group::r--
mask::r--
other::---
Acl kapcsolót hozzáadom az ext3-as fájlrendszerek soraihoz az fstabban.
Megosztást állítok, csak felhasználó férhet hozzá. Sambát restartolom, látszik a megosztás a hálózaton de a felhasználók nem tudnak felcsatlakozni.
Pedig a munkacsoport stimmel, a gépükön használt user name van megadva az én gépemen is.
Amire gyanakszom:
- mivel nincsenek az én csoportombann, ezért a unix-os jogosultsági szintek nem engedik, hogy belépjen az én /home/felhasználóm alá csatolt mappába (holott az ACL-ben adtam rá jogot)
- A samba az acl jogosultságot az alap unixos jogosultság után nézi csak s itt meg is fekszik a mutatvány.
Smb.conf -om:
http://paste.ubuntu.com/181294/
Saját felhasználói nevemmel be tudok lépni a másik gépről is hálózaton keresztül. De ezt a megoldást nem szeretném használni. S többféle csoportot sem szeretnék alkalmazni, jó volna ACL-lel megoldani.
Van esetleg ötlet rá, hogy a mi a bibi?
Rendszerem Ubuntu9.04.
Amit találtam sok helyütt, de nem tűnik üdvözítő megoldásnak:
külső password szerver beállítás a smb.conf-ban.
Köszönöm a segítséget előre is!
üdvözlettel:
Zol