Sziasztok.
Úgy gondoltam én csak olvasni fogom a blogokat, elég az nekem. De belefutottam egy problémába és talán helyes, ha itt teszem fel kérdésem, kérésem.
Egy netes barát küldött nekem egy animált képet és egy gif (izgő-mozgó) feliratot, hogy ugyan raknám már rá a képre a feliratot. Persze nem tudom, eddig ezek nemigen érintettek meg engem. Azt sem tudom, lehet-e már animált képre gifet tenni. Az asszonyka aki küldte Windowsos, ugye már ez eleve gond, mit kezdek én Ubuntun ezzel? De körül néztem, és egyre ádázabbul kerestem megoldást!
Mint sokan írták már de én nem szeretem ezt a mondást, mégis leírom, a gugli lett az én barátom. Másfél napja lényegében ezzel foglalkozom.
Persze előszedtem a Gimpet is, mert sokak szerint vetekszik a F.shoppal.
A Circle magazinban épphogy érintve van a Gimp, nem földi halandónak való. Találtam egy ilyen oldalt:
http://linuksz.uw.hu/content.php?article.43
Ő ugye itt azt írja, hogy milyen egyszerű, aztán szerintem több lépést is kihagyhatott (vagy informatikusnak kéne lennem, hogy megértsem), mert a lejátszás és optimalizálás után nekem sehogyan sem mozgott az animált kép. A Gimp-ben mikor lejátszottam mozgott, utána nem. Pedig feltöltöttem netre is. A Circle magazinban írják, hogy xcf-ben kell menteni, hogy működjön is. Mindegy, sehogyan sem működött.
Utána rengeteg tutorialt, leírásokat átolvastam de sehol sincs leírva a készítés folyamata, vagy nem fehér embernek való, vagy nem magyarul vannak. Látszatra ha tudnék angolul, ezen az oldalon el lehetne sajátítani, de ha lefordíttatom a neten, hát......ááááá.
http://www.gimp.org/tutorials/Simple_Animations/
És a keresőben magyar leírást nem lehet találni! Pedig de sok nekem való Ubuntuval kapcsolatos témát leírtak már sokan magán Weblapon?! Erről nem találok semmit.
Hogy mi a bosszantó? Itt van nekem a Gimp, buta sem vagyok de mivel még soha nem láttam hogyan kell elkövetni a fentieket nem tudok elindulni. Mert most már azért is tudni akarom mit rontok el, mit kéne másképpen. Vagy található a neten egy jó Ubuntura való pl Gif animátor v banner animátor stb, csak én nem találom?
Nincs valakinek késztetése, hogy készítsen egy leírást ha lehet a fenti címről?
"Gimpben Gif készítése (animáció)"
De ne úgy, ahogyan a legtöbb leírás van. Hanem lépésről lépésre, kezdők is érthessék.
Köszönöm ha elolvassátok.
Üdv Imre.