decoatiEgyetértek. A "gugli a barátod" jelentése pedig az, hogy egyrészt lusta vagyok leírni, másrészt az, hogy én, és ez a fórum meg nem vagyunk a barátod, szóval keress máshol megoldást, cseszegtess mást a kérdéseiddel.
"Ne feledjük: az Ubuntut választó felhasználók nagy többsége egyszerűen csak használni szeretné a gépét." Na, ez az, amit itt sokan a mai napig nem értenek.
Gorkhaan: Jó vagy, haver, jól adod neki! Csak az a baj, hogy azokat a parancsokat szépen odadobáltad, viszont azt nem írtad le, ugyan melyik mikor hasznos. Ja, tudom már! Ki kell gugliznom! A másik, hogy átlag ember, aki csak a gépét használná, és itt tényleg az átlag színvonalat értem, akit az se érdekel, milyen hardver van a gépében, nos, neki a te itteni howto-d nagyon gyengus. Értem én, hogy segíteni akarsz, de lehet, hogy nem így kellene. Amúgy ezért gyűlöli a Linuxot az, aki amúgy járt már a közelében, mert a legkisebb bajra is azonnal nyiss terminált (idáig még talán nem is gond), aztán nyomj 3 terminál parancsot, utána meg se kép, se hang. Először is, sokszor a válaszadó azt se kérdezi meg a hibát beíró embertől, hogy milyen verziójú ubuntu-t, sőt, ubuntu-t használ-e, vagy kubuntut, vagy xubuntut, vagy mit. 5-en 8 féle tanácsot adnak neki olyanok, akik még lehet, nem is láttak ilyen hibát, csak mintha azt olvasták volna, hogy... És még lehetne sorolni. És a legfontosabb, és ezt innen sokan elkövetik: Beírnak egy vagy több parancsot, de azt az életben el nem mondanák, az a parancs mit jelent, mit csinál. És a legjobb, amikor lesz*rjátok, hogy az illető tud-e angolul.
Igazából a gond az, hogy mindenki más szintű számtech tudással, vagy nem tudással kerül a Linux közelébe. És amikor egy gyengébb tudású ember akar Linuxra váltani, itt sokan hajlamosak elvenni ettől a kedvét. Minden ember mást tart alapnak, és bizony van, aki nem tudja azt se, mi az az ls, és hogy megfelelő kiegészítéssel eszközöket is képes listázni, nem csak könyvtárakat (pl. lsusb, lspci). De hát ez ugye alap! Nos, nem mindenkinek. Épp ezért jópáran már a te howto-dat se értik meg. Ha segíteni akarsz, tudni kell a másik helyébe képzelni magad, akinek esetleg, már bocsánat, de fingja sincs arról, ami neked már rég alap dolog.