Hello mindenkinek!
Ubuntut és XP-t szeretnék egymás mellé telepíteni egy vinyón. Elősször felraktam az XP-t, működött is, ezután jött az Ubuntu telepítés, elértem a partícionálás lépéshez, és innenkezdődtek a nehézségek:
Több opció közzül lehetett választani:
A két rendszer egymás mellé telepítése opció kellet volna nekem, csak ahogy figyeltem h mit csinál az a teljes vinyóra csak az Ubuntut telepítette volna. Volt egy olyan hogy teljes lemez felhasználása, az megint nem jó nekem. Maradt a kézi telepítés. (másik gépeken már többször skeresen telepítettem kézi partícionálással).
Kiválasztottam a vinyót, és az XP mellet lévő szabad helyre létrehoztam egy 45 GB-s ext3 fájlrendszerű partíciót megy egy 2 GB-s swap-ot. Így már jól nézett ki a partíciós tábla. Jöhet a telepítés. A telepítés sikeresen lefutott, majd a gép újraindítása következett. Itt jött a probléma: nincs grub csak az XP bootol. Gondoltam semmi baj, a dokumentációban le van írva a grub újratelepítése. Berakom a live cd-t, elindul, majd elkezdem az újratelepítést:
find /boot/grub/stage1
- erre kihozza, hogy (hd1,4)
ezután jött a
root (hd1,4)
parancs - ez hiba nélkül lefutott
aztán jönnie kellet volna a
find
parancsnak csak erre ezt kaptam:
Error 15: File not found
Ezután Synapticból felraktam a kgrubeditor-t ami azt hozta ki hogy nincs menu.lst fájlom. Felmountoltam az ubuntus partíciót, bemegyek a /boot/grub/-ba és ott van a menu.lst gedittel megnéztem, szépen benne van az OS lista (még az xp is), csak egyszerűen nem hajlandó betölteni. Szerintetek hogyan lehetne megoldani?
(bocsi a hosszú szövegért)