Előzmény:
Egy CRT monitor mellé vettem egy TFT-t is. Alaplapi ATI videokártya(?, inkáb chip) tud kezelni egyszerre DVI és analóg kimenetet is. Rákötöttem, működött, de nem voltam teljesen elégedett. Ezt nem részletezem egyelőre, a lényeg, hogy némi netes bányászattal találtam 2-3 jónak tűnő tippet, mellyel elérhetném az általam kívánt helyzetet. Kipróbáltam, nem vált be egyik sem, újraindítás után sem változott semmi. Az utolsó akciónál 2 ablak is tájékoztatott arról, hogy nem indíthatom el az adott (már fogalmam sincs melyik) programot, mert a Gnome grafikus felülete nem engedi. Kicsit még dolgozgattam, aztán gép kikapcs.
Tünet: A fiam bevallása szerint ma reggel is csak "1 sornyi piros kínai betű" volt a képernyők tetején, egyébként fekete minden. És tényleg. Pár mm magasságig van itt-ott piros pixelcsoport, akármelyik monitorral próbálom. Itt a boot folyamat is leáll, nem kapcsol fel a NumLock, mint rendesen.
A boot recovery módban tökéletesen lefut, a régi xorg.conf visszaállítása hatástalan. X nélkül működik a rendszer, de úgy nehéz pl. videót vágni...
Megoldás: ...bárcsak valaki megmondaná...
Mindenesetre nem szeretném újratelepíteni a rendszert.
Előre is köszönöm a segítséget!
Ami kimaradt: 9.04 (64bit) Ubuntu Studiot használok, amit a 8.10-re húztam fel, minden gond nélkül.