szerke<off>Nem tudom ez most hogy került ide, meg mi köze az ubuntuhoz, de feltételezem meg szeretted volna kérdezni, hogy ubuntuban van-e erre lehetőség (ha nem, akkor bocsi). De ez a funkció már régóta működik: ha lehalkítod pl. a winampot, attól még a rendszer főhangereje marad a helyén (emlékeim szerint legalábbis).
Ha jól tudom egyébként PulseAudio támogatja ezt, hogy az alkalmazásnak külön hangerőszabályzója legyen (fixme). Igaz nálam mpd+Sonata van telepítve (mindenféle konfiguráció nélkül, tehát elvileg alsát használ), és simán külön hangerőszabályzója van.</off>
A témához: alkalmazásokat szeretnél külön hangeszközre tenni (tehát zenelejátszó szóljon a hangfalon, miközben fülesen mondjuk skypozol), vagy csak több lehetőséget a hangkártya konfigurálásánál? Előbbire tudok válaszolni: ott gyakorlatilag "csak" a pulseaudio-hoz kell hozzáadni a megfelelő hangeszközöket, aztán pl. egy PulseAudio Device Chooser-rel már ki tudod választani melyik hol szóljon (legalábbis ha jól emlékszem). Utóbbira sajnos nem tudok válaszolni, Realtek HD Audio Control Panel csak Windows-ra érhető el. Mindenesetre ha van valami az engem is érdekelne, ugyanis szintén Realtek-es vagyok :) (ASUS P5Q Pro, integrált hangkártya) Igaz, nálam Jaunty alatt a hanggal nem kevés probléma van...